MENIU

Germania anunță un nou transport de ARME în Ucraina împotriva Rusiei - Și Anglia, Danemarca promit noi tranșe militare

Germania anunță un nou transport de ARME în Ucraina împotriva Rusiei - Și Anglia, Danemarca promit noi tranșe militare

Germania continuă pe linia schimbării în politica furnizării de arme în zonele de conflict. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat că va trimite un nou ajutor militar în Ucraina, pentru a rezista în fața invadatorilor ruși. În același timp, Marea Britanie și Danemarca au promis noi tranșe de armament pentru Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că Germania va continua să furnizeze arme Ucrainei în lupta pe care o duce împotriva Rusiei.

„Germania a încălcat tradiția sa și a furnizat arme unei zone de război. Vom continua să facem acest lucru în viitorul apropiat”, a spus Olaf Scholz, la o conferinţă de presă la Berlin. Cancelarul german nu a oferit însă și detalii specifice despre armele ce vor fi trimise în Ucraina, scrie CNN.

Germania a renunțat la politica sa de lungă durată de după al doilea război mondial, de a nu exporta arme în zonele de conflict. În iulie, guvernul german a publicat o listă a ajutoarelor militare letale și neletale oferite Ucrainei.

Echipamentul militar trimis de Germania în Ucraina până în prezent include 14.900 de mine antitanc; 500 de rachete antiaeriene Stinger; 10 obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000; și 2.700 de sisteme portabile de apărare aeriană Strela; dispozitive antidrone, muniție de artilerie și pistoale.

Joi, și Marea Britanie și Danemarca au anunțat că vor oferi mai mult ajutor financiar și militar Ucrainei. Anunțul a fost făcut la Copenhaga  în timp ce miniștrii europeni ai apărării s-au întâlnit  pentru a discuta despre un sprijin pe termen lung pentru apărarea țării împotriva invaziei Rusiei, relatează The Guardian.

Marea Britanie, care a donat deja Ucrainei sisteme de arme avansate și a oferit mii de trupe de  antrenament militar, a anunțat că va trimite mai multe sisteme de rachete cu lansări multiple. De asemenea, ar dona un „număr semnificativ” de rachete M31A1 cu ghidaje de precizie ce pot lovi ținte de până la 80 km distanță (50 mile).

„Această ultimă tranșă de sprijin militar va permite forțelor armate ale Ucrainei să continue să se apere împotriva agresiunii rusești și a folosirii artileriei cu rază lungă”, a declarat ministrul britanic al apărării Ben Wallace, într-un comunicat.

„Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar, Marea Britanie și comunitatea internațională rămân împotriva acestui război ilegal și vor sta umăr la umăr, oferind ajutor militar defensiv Ucrainei pentru a le ajuta să se apere împotriva invaziei lui Putin”.

Danemarca își va majora ajutorul financiar acordat Ucrainei cu 110 milioane de euro, a anunțat și  premierul Mette Frederiksen la conferința de la Copenhaga: „Acesta este un război împotriva valorilor pe care sunt construite Europa și lumea liberă... Astăzi ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina”.