MENIU

Galeria ororilor. Efectele accidentului de la Cernobîl. Imaginile sunt greu de privit

În aprilie, se vor împlini 31 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie, care, potrivit unor estimări, s-a soldat cu mii de morți și a contaminat aproape trei sferturi din continentul european

Reactorul numărul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear, cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numărul total al victimelor ar putea fi între câteva sute de mii şi milioane, notează experţi citaţi de presa internaţională.

Deflagraţia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Zona din jurul oraşului Pripiat, în nordul Ucrainei, este izolată de 30 de ani, iar specialiştii avertizează că efectele radiologice extrem de grave vor continua în următorii 3.000 de ani.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), aproximativ 4.000 de oameni au murit din cauza efectelor radioactive directe ale dezastrului nuclear. Alţii experţi dezvăluie că bilanţul este mult mai mare.

"La nivel mondial, au murit 1,44 milioane de oameni", afirmă Aleksei Iablokov, fost consilier pentru mediu al preşedintelui rus Boris Elţîn.

VEZI ÎN GALERIA FOTO IAMGINILE ŞOCANTE

Mai multe articole despre:
nuclear dezastru Cernobîl