MENIU

FRESH REFRESH. Efectul pisicilor asupra sănătății stăpânilor

<p>Această pisică merge zi de zi la facultate. Studenţii nu-i mai dau drumul din braţe! Motivul?</p>

Vedete pe reţelele de socializare, pisicile sunt considerate vedete şi ale terapiilor originale, dar eficiente, împotriva unor maladii. De pildă, le este recomandat să apeleze ele chiar şi celor cu hipertensiune. Într-un manual al leacurilor simple, care vin din vechime, se spune că tensiunea arterială poate fi scăzută dacă punem o pisică în jurul gâtului.

Nimeni nu explică în ce mod poate fi convinsă o mâţă să facă ceva, dacă i-a intrat în cap contrariul, deci haideţi să vedem ce spun specialiştii. Un grup de cercetători de la Institutul pentru accidente vasculare al Universităţii din Minnesota au efectuat un studiu timp de 10 ani, pe 4000 de persoane, şi au ajuns la concluzia că persoanele care deţin o pisică manifestă un risc mai mic de a face infarct.

Subiecţii care au stat în compania pisicilor aveau pulsul normal, erau mai puţin stresaţi şi aveau valori mai reduse ale tensiunii arteriale. Concluzia studiului este că riscul de a deceda în urma unui atac de cord este mai mic cu 30% la deţinătorii de pisici. Cercetătorii americani au mai descoperit că în compania acestei feline, creierul secretă cei trei hormoni responsabili cu starea de bine.

Mângâiatul unei mâţe, torsul ei, mieunatul determină secreţia de oxitocină, hormonul ataşamentului. Joaca cu pisica a făcut creierul subiecţilor să secrete serotonină şi dopamină, hormonii fericirii, cei care nu numai că induc organismului o stare de armonie şi reduc substanţial nivelul depresiei, dar cresc şi imunitatea. Dacă aceste manifestări au mai degrabă alura psihologica, fiind determinate de rezonanţa în creier a intensităţii vibraţiilor pisicii, există şi unele care vă vor face cu siguranţă să ridicaţi din sprâncene.

Americanii au mai descoperit că prezenţa acestei feline reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Frecvenţa torsului pisicii, situată între 25 şi 150 de herzi, ajută densitatea osoasă, refăcând-o chiar, dar şi la creşterea nivelului energetic. În mod popular, se spune că pisica se hrăneşte cu energia negativă ş eliberează energie pozitivă. În limbaj ştiinţific, fenomenul are legătură cu vindecarea celulelor sub influenţa frecvenţei torsului. Studii din Marea Britanie au arătat că persoanele care au pisici dorm mai bine, sunt mai puţin manipulatoare şi mai modeste.

Universitatea din Bristol a demonstrat că proprietarii de mâţe au mai mari şanse să absolvească un colegiu. Şi asta deoarece sunt stimulaţi de misterul care înconjoară această felină şi devin mai reflexivi. În final, părerea prinţesei Briana Caragea: prefer mâţele, deoarece nu am auzit niciodată de o pisică poliţistă. 

 
Mai multe articole despre:
pisică fresh refresh