MENIU

FOTO GĂRILE României, focare de INFECȚIE. Ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorului

GĂRILE României, focare de INFECȚIE. Ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorului
GĂRILE României, focare de INFECȚIE. Ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorului
GĂRILE României, focare de INFECȚIE. Ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorului
GĂRILE României, focare de INFECȚIE. Ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorului
GĂRILE României, focare de INFECȚIE. Ce au găsit inspectorii de la Protecția Consumatorului

Mizerie de nedescris și mucegai în interiorul gărilor și în trenuri, ferestre sparte şi gunoaie neridicate, sunt doar câteva dintre neregulile pe care le-au descoperit comisarii de la Protecția Consumatorilor în controalele făcute în această lună. Cele aproape 400 de sancțiuni date s-au ridicat la puțin peste un milion de lei.  

 

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au făcut în această lună mai multe controale care au vizat condiţiile de transport pe căile ferate, precum şi serviciile de alimentaţie oferite consumatorilor în zona gărilor.

Inspectorii au descoperit mizerie şi mucegai în interiorul gărilor, ferestre sparte şi gunoaie neridicate, precum şi alimente preparate sau vândute în condiţii improprii. Pentru deficienţele constatate au fost date amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei.

ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că au fost verificaţi aproape 400 de operatori economici care prestează servicii în domeniul transportului feroviar de călători şi operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în incinta sau în apropierea gărilor. Aproape 74% dintre cei controlați, adică 295 de operatori economici, au încălcat legea.

Comisarii ANPC au descoperit în timpul acţiunilor de control că în spaţiul destinat circulaţiei călătorilor din incinta gărilor existau găuri în paviment, lipseau bucăţi de piatra/gresie, canale/guri de canal neconforme.

De asemenea, în vagoane și compartimente, condiţiile igienico-sanitare erau necorespunzătoare în compartimente, iar fotoliile cu care sunt dotate acestea aveau tapiţeria pătată, rupta, cu cotiere rupte, murdare, tetiere murdare.

Mai mult, în zona peroanelor, băncile destinate călătorilor nu erau şterse complet de zăpadă pentru a putea fi utilizate.

Echipele de control au mai descoperit că peronul nu era înălţat şi se afla la o distanţă destul de mare de tren, fiind îngreunat, astfel, accesul în tren şi punându-se în pericol securitatea călătorilor.

Alte nereguli constatate de comisarii ANPC au fost următoarele: pereţii şi tavanul din interiorul staţiilor erau insalubre prezentând pete de mucegai şi infiltraţii, ferestrele sălilor de aşteptare erau sparte şi neigienizate, existând păsări în interiorul clădirii,  în zona peroanelor, existau gunoaie şi saci de plastic de gunoi neridicaţi, lipseau burlanele de scurgere a apelor pluviale, iar scaunele din sălile de aşteptare erau insuficiente.

Toaletele erau neigienizate şi scaunele murdare. În sălile de aşteptare pereţii erau exfoliaţi, existau pânze de păianjen pe tavan şi pereţi, tocăria era deteriorata şi exfoliata, coşurile de gunoi aveau tabla ruginită. Recipientele pentru săpun lichid erau goale, iar o parte din chiuvete nu aveau baterie sanitară. La toaletele pentru bărbaţi era un miros pestilenţial de urină şi amoniac, din cauza neigienizării corespunzătoare a pisoarelor. În unele gări peroanele şi căile de acces către liniile ferate nu aveau rampe pentru persoane cu dizabilităţi, diferenţa de nivel fiind foarte mare de la peron la scara trenului;
lipsa iluminării peronului”, se arată în comunicatul ANPC.

De asemenea, se preparau covrigi şi produse de patiserie cu ingrediente ce nu conţineau elemente de identificare şi caracterizare, iar recipientul în care se fierbeau covrigii prezenta un lichid mâzgos şi murdar, iar frigiderul în care era depozitat aluatul prezenta murdărie, iar tăvile erau degradate.

Sancțiunile date de ANPC

Echipele de control au dispus oprirea temporară de la comercializare a 549 de kilograme de produse alimentare in valoare de 3.959 de lei  şi de produse nealimentare în valoare de 841 lei, până la intrarea în legalitate, oprirea definitivă de la comercializare a 284 de kilograme de produse alimentare în valoare de 4.211 lei şi de produse nealimentare în valoare de 875 lei, produse posibil periculoase pentru consumatori.

De asemenea, au fost date  372 sancţiuni contravenţionale, constând în 167 avertismente şi 205 amenzi, însumând 1.213.500 lei, pentru încălcarea reglementarilor privind protecţia consumatorilor. Totodată, au fost dispuse zece măsuri de oprire temporara a prestării serviciului.

Mai multe articole despre:
ANPC gari conditii mizere sanctiuni trenuri