MENIU

Fosfura de aluminiu, substanța extrem de toxică care i-a ucis pe cei doi copii din Iași. Aceeași substanță a făcut alte trei victime, cu un an în urmă, la Timișoara

Fosfura de aluminiu, substanța extrem de toxică care i-a ucis pe cei doi copii din Iași. Aceeași substanță a făcut alte trei victime, cu un an în urmă, la Timișoara

Rezultate șocante ies la iveală în cazul anchetei morții celor doi frați din Iași, în vârstă de un an și jumătate și, respectiv, trei ani. Pesticidul extrem de toxic care a dus la decesul micuților este fosfura de aluminiu, intoxicaţia fiind produsă pe cale respiratorie, potrivit Ziarul de Iași. Cu un an în urmă, doi copii și o fmeie au murit din cauza intoxicației provocate de aceeași substanță ca urmare a unei acțiuni de deratizare într-un bloc din Timișoara. Alte 28 de persoane din același bloc au ajuns la spital în urma deratizării. 

Fosfura de aluminiu (AIP) eliberează gaz de fosfură atunci când intră în contact cu umiditatea sau cu acidul clorhidric din stomac, fiind extrem de toxică şi mortală, totodată, atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

Substanţa, în sine, afectează inima, plămânii, ficatul, rinichii, ducând la tulburări de ritm cardiac, acidoză şi edem pulmonar, afectând practic toate organele.

De asemenea, intoxicaţia cu fosfat de aluminiu are o mortalitate extrem de ridicată între 30 şi 100%, această substanță fiind destinată combaterii rozătoarelor şi dăunătorilor cerealelor depozitate.

Aceeaşi substanţă a fost responsabilă în luna noiembrie a anului trecut pentru intoxicarea  a zeci de adulţi şi doi copii din Timişoara, firma de deratizare folosind o substanţă foarte toxică, în formă de tablete rotunde, care avea în compoziţie un procent de 56% fosfură de aluminiu. Atunci, doi copii şi mama unuia dintre ei și-au pierdut viaţă.

Cei doi copii de la Coarnele Caprei, județul Iași, s-au stins din viaţă în cursul zilei de sâmbătă, 22 august, presupunerea iniţială fiind că decesul a survenit după ce au mâncat cu o zi înainte struguri din curtea familiei stropiți cu pesticide, ipoteza fiind susținută de spusele mamei micuților. În urma necropsiei, la niciunul dintre copii nu s-au găsit însă urme că ar fi consumat struguri. Ulterior, reprezentanţii Institutului de Medicină Legală Iaşi au precizat că este vorba despre o intoxicaţie pe cale inhalatorie, cu o substanţă de o toxicitate foarte mare, în stomacul unuia dintre copii fiind găsită o substanţă de culoare portocalie. În plus, se crede că gradul de toxicitate al substanței care a provocat decesul este unul foarte mare comparativ cu cel al substanțelor cu care se stropesc strugurii în mod normal. 

În prezent, cazul este anchetat de polițiști, care au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă.

Mai multe articole despre:
copii decedati tragedie iasi