MENIU

Florin Iordache despre jurnalistul german: ”Foarte bine că l-au reținut”. Atac la protestatari

Florin Iordache

Florin Iordache crede că forțele de ordine au acționat corespunzător la protestul de miercuri din București și spune că dacă jurnalistul german ridicat de jandarmi a încălcat legea, atunci ”foarte bine că l-au reținut”. 

Președintele Comisiei pentru legile Justiției, Florin Iordache, spune că forțele de ordine și-au făcut datoria și respinge acuzațiile protestatarilor la adrea jandarmilor.

”Eu cred că forţele de ordine şi-au făcut datoria. Forţele de ordine trebuie să păstreze nişte condiţii minimale pentru cei care vor să poată circula. Dacă eu sau dumneavoastră vrem să trecem prin acea zonă şi nu avem nimic de-a face cu protestele, de ce ni se încalcă dreptul de o liberă circulaţie? Dacă vor să protesteze, am înţeles că e un spaţiu acolo, pot protesta, să spună ce nemulţumiri au”, a spus Iordache.

Întrebat despre cazul jurnalistului german care a fost ridicat de jandarmi deși i-a informat pe aceștia că își face meseria, Iordache a sărit iarăși în apărarea forțelor de ordine. 

”Dacă a încălcat legislația, foarte bine că l-au reținut. Legea e și pentru străini. În niciun caz nu a fost exces de zel”, a spus oficialul PSD.

Iordache a continuat și a sugerat că legea împotriva protyestatarilor ar putea fi modificată. 

”Cei care protestează şi cei care tulbură liniştea publică nu trebuie să sufere consecinţele? În momentul în care cineva organizează mitinguri neautorizate, cineva blochează dreptul meu de liberă circulaţie, e o încălcare a anumitor drepturi. Sub deviza aceasta că protestăm că nu ştiu ce ni s-a năzărit nouă şi blocăm dreptul unor persoane normale la o viaţă normală, la respectarea legislaţiei, nu e normal. Cine încalcă legea, trebuie să facem legea şi mai dură. Trebuie să ne conformăm cu toţii – de la ziarişti până la politicieni”, a spus Iordache.

Jandarmeria Română reacționează la mai bine 12 ore de la declanșarea scandalului monstru legat de arestarea unui jurnalist străin la protestele din Capitală. Paul Arne Wagner este acuzat acum că ar fi forțat dispozitivul de jandarmi, deși în imaginile de mai jos se vede clar cum este forțele de ordine îl pescuiesc țintit din grupul de oameni care staționa în acel moment în piață.

Jandarmeria Română se apără într-un comunicat de presă spunând că "sancționează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia".

"Cel în cauză a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia și conducerea la Secția de Poliție unde a fost sancționat contravențional cu amendă de 500 lei", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei remis Realitatea.net.

O acuzație și mai bizară care i se aduce jurnalistului german este accea că "nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste" calitatea de jurnalist.

Purtarea, la vedere, a unui badge inscripționat "PRESS" nu reprezintă un act oficial, precizează jandarmii.

Redăm integral Comunicatul Jandarmeriei:

"Ca urmare a incidentelor înregistrate în cursul serii de miercuri, 20 iunie 2018, în zona Piața Victoriei, precizăm că jandarmii din cadrul DGJMB au condus la secția de poliție 6 persoane, în vederea identificării acestora și luării măsurilor legale. De asemenea, menționăm că au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 7.500 lei.
Referitor la aspectele apărute în spațiul public, cu privire la ridicarea de către jandarmi a unui jurnalist german, facem următoarele precizări:
Jandarmeria Română sancționează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia.
Cel în cauză a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia și conducerea la Secția de Poliție unde a fost sancționat contravențional cu amendă de 500 lei.
Pe de o parte, menționăm că, deși persoana respectivă a susținut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripționat "PRESS" nu reprezintă un act oficial.
Pe de altă parte, reiterăm faptul că, indiferent de calitatea profesională pe care o are orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat și să respecte indicațiile forțelor de ordine care se află în stradă pentru liniștea și siguranța tuturor cetățenilor".

 

 

Mai multe articole despre:
protest Bucureşti florin iordache jurnalist german