MENIU

Florin Cîțu răspunde la acuzațiile legate de vaccinurile COVID-19 nefolosite: „Putem să o anchetăm și pe Ursula von der Leyen”

Florin Cîțu și Ursula von der Leyen

Florin Cîţu a răspuns acuzaţiilor legate de numărul mare de doze de vaccin împotriva COVID-19 contractate de guvernul precedent. Fostul premier dă vina pe Ministerul Sănătății condus de PSD și propune și anchetarea șefei Comisiei Europene pentru achiziția dozelor de vaccin.

Întrebat despre afirmația premierului că achiziția dozelor de vaccin a fost făcută prin semnătura sa, Florin Cîțu, prim-ministru în 2021, a spus, marți, că „nu îmi dau seama unde este semnătura premierului, când comanda a fost făcută de Ministerul Sănătății și plata este făcută de Ministerul Finanțelor. (...) Ministerul Sănătății putea să spună oricând că nu vrea să dea comanda, Ministerul Finanțelor că nu vrea să plătescă”.

Florin Cîțu a amintit că Ministerul Sănătății este la PSD de patru luni și a afirmat că nu înțelege de ce social-democrații nu au schimbat contractul dacă nu sunt de acord cu el.

„N-au venit încă acele vaccinuri. Ministerul Sănătății este la PSD de patru luni de zile, deci putea face acest demers. Eu cred că acolo, la anchetă, putem să băgăm și iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare. După ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câțiva ani mai iertăm 100 de milioane”, a răspuns ironic Florin Cîțu, marți, după ce a fost întrebat de jurnaliști despre achiziția unei comenzi foarte mari de vaccinuri anti-COVID-19.

„Bineînțeles, orice contract se poate schimba. Toate au fost decise înainte de a deveni eu premier, au fost decise în UE până în 2023”, a  adăugat Cîțu.

„Banii se duceau către Comisia Europeană. Și începem cu Ursula von der Leyen, să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele. (...) Nu există niciun memorandum în care se spune că nu trebuia făcută o achiziție. Era un memorandum in care se spunea că Ministerul Sănătății trebuie să prezinte un plan cu ce se va intampla cu aceste vaccinuri. Nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziții pentru că știe toată lumea că a fost un plan făcut de  Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula (von der Leyen - n.red.), să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană. Lucrurile acestea se pot face, bineînțeles că instituțiile statului pot face asta”, a mai spus Cîțu.

Și Marcel Ciolacu a criticat fosta guvernare pentru că ar fi achiziţionat prea multe doze de vaccin împotriva COVID-19, precizând că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze pentru 15 milioane de români care ar fi putut să se vaccineze. Acesta a spus că ar trebui făcute anchete privind achizitia de vaccinuri. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat săptămâna trecută, la Craiova, că doreşte renegocierea contractelor de achiziţie a vaccinurilor împotriva COVID-19, precizând că acestea sunt valabile până în 2023 şi prevăd cumpărarea unor cantităţi mari. Rafila a menţionat că a reuşit să vândă cele 6,5 milioane de doze de vaccin de la Pfizer, primite în ianuarie şi februarie, către Germania şi Ungaria.