MENIU

Florin Cîțu, declarații INCENDIARE despre candidatura sa la șefia PNL, relația cu Ludovic Orban, dar și ce PLANURI are pentru Emil Boc

Florin Cîțu, prim-ministrul României / Foto: Facebook Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a vorbit în această seară, într-o emisiune TV, despre candidatura sa la șefia PNL. Cu acest prilej, șeful Guvernului a spus că nu are ce să îi reproșeze actualului președinte al liberalilor, Ludovic Orban. Cu toate astea, Cîțu spune că va candida la șefia partidului pentru că "se poate mai bine" și pentru că este momentul ca "PNL să facă un pas spre o conducere nouă, europeană". Mai mult decât atât, Cîțu susținut că "și în Coaliție lucrurile ar fi tranșate mai simplu dacă ar fi el președintele PNL".

Potrivit premierului, motivul candidaturii sale la conducerea partidului ar fi că "PNL și România au nevoie de un suflu nou": "E și rândul PNL să facă acest pas spre o conducere nouă, europeană (...) E timpul să forjăm liberalismul".
 
Întrebat ce lipseste acum PNL, Florin Cîțu a spus că partidul "poate mai mult, are resurse și oameni care vor reformă și nu vor să facă compromisuri" și a susținut că el nu va face niciodată compromisuri.
 
În opinia sa, cel mai important pentru partid este să poată reglementa reformele, iar pentru asta trebuie să fie la guvernare cel puțin 8 ani. Totodată, Cîțu spune că "PNL este singura soluţie pentru a reduce sărăcia", în raport cu celelalte ţări europene, iar sub conducerea sa PNL ar putea "arde câteva etape" în dezvoltarea economică a României.
 
Acesta a mai spus că PNL este cel mai longeviv partid din România, dar și că "liberalismul a fost ceea ce a salvat anul trecut România din criză".

"România a ieşit cu fruntea sus din pandemie tocmai pentru că a aplicat principii liberale, dar eu cred că e nevoie să forţăm un pic lucrurile, să forjăm, să avem această reformă sau liberalismul, aşa cum îl văd şi eu, trebuie aplicat ca să ne asigurăm de această perioadă de opt ani de zile de guvernare. PNL este partidul care conduce această coaliţie de guvernare astăzi. Eu cred că poate mai mult. Cred că PNL are resurse şi are resurse umane în primul rând, oamenii doresc reformă, oameni care nu vor să mai facă compromisuri, oameni care, aşa cum am spus şi spun mereu, să fie mândri în fiecare moment că sunt membri ai PNL, ca să nu existe niciun moment în care să nu fie mândri că sunt membri ai PNL", a arătat premierul.
 
Despre un posibil tandem cu primarul Clujului, Emil Boc, care și-a anunțat deja susținerea pentru el în lupta cu actualul lider al liberalilor, Ludovic Orban, pentru șefia PNL, Cîțu a declarat că nu a discutat așa ceva, dar nu a exclus ca Boc să fie unul dintre vicepreședinții partidului.
 
Întrebat dacă este nemulțumit de modul în care Ludovic Orban conduce partidul, premierul a răsăuns: "Nu e adevărat, doar că spun că se poate mai bine. Faptul că vreau să preiau această responsabilitate înseamnă că cred că lucrurile pot merge mai bine".
 
În plus de asta, premierul spune că deși au existat organizaţii care şi-au manifestat susţinerea faţă de actualul preşedinte al partidului în momentul în care nu exista un contracandidat al acestuia, lucurile s-au schimbat acum, lupta internă pentru conducerea partidului fiind "deja tranşată" în favoarea sa: "Vom vedea situaţia atunci când vom depune moţiunile, dar, ieri, au fost foarte multe filiale lângă mine care au spus înainte că îl susţin pe domnul Ludovic Orban tocmai că nu exista un contracandidat. Acum există un contracandidat şi vom vedea care este numărul filialelor la acel moment. Eu spun că, din punctul meu de vedere, această competiţie este deja tranşată. Cred că nu mai trebuie să demonstrez. Am demonstrat ca ministru al Finanţelor Publice. Această guvernare este una de succes. Nu o spun doar eu. O spun toate cifrele, o spun şi estimările FMI, Comisiei Europene şi aşa mai departe. În acest moment... ceea ce am avut de demonstrat am demonstrat".
 
Premierul a dat, însă, asigurări luni că implicarea sa în campania electorală pentru funcţia de preşedinte al PNL nu va afecta guvernarea.
 
"Guvernarea nu va fi afectată de această campanie electorală. Românii nu vor fi afectaţi. Din contră, veţi vedea programe guvernamentale care vor fi implementate şi în perioada următoare. Am finalizat PNRR, pe care l-am depus astăzi. Urmează, bineînţeles, ghidurile pentru fondurile europene. Mai sunt 46 de miliarde pe care trebuie să îi luăm, pe lângă aceşti 29,2 miliarde. Vă daţi seama că până în 2027 aproape 80 de miliarde de euro intră în România. Nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie aşa ceva. Lucrurile acestea trebuie să le facem şi le voi face", a afirmat Cîţu.

Pe de altă parte, şeful Executivului şi-a manifestat disponibilitatea de a lucra, după ce va câştiga preşedinţia PNL, cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

"Dacă domnul Boc vrea să participe, el este bine-venit în orice funcţie lângă mine, după ce câştig preşedinţia. În orice funcţie domnul Boc este bine-venit. Este un om care a demonstrat în orice funcţie în care a fost că poate să facă faţă şi a demonstrat cu brio", a mai spus Florin Cîţu.
 
Vă reamintim că liberalii reuniți, duminică, în ședința Consiliului Național, au decis că viitorul președinte al partidului va fi ales în cadrul Congresului de pe 25 septembrie, în cursă înscriindu-se actualul lider, Ludovic Orban, și Florin Cîțu.

Citește și Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la șefia PNL: "Vă spun că voi câștiga, nu există altă variantă"