MENIU

Coldea, episodul 2 de audieri în comisia SRI: Fără protocoale vulnerabilizăm siguranța națională

Coldea la a doua audiere

O nouă audiere maraton în comisia SRI din Parlament. Florian Coldea, cel mai controversat om din Serviciul Român de Informații, a dat explicații, joi, timp de șapte ore. În spatele ușilor închise, fostul prim-adjunct al șefului SRI a vorbit despre statul paralel, protocoale secrete, dar și despre relațiile cu politicieni, magistrați și presă. Potrivit unor surse apropiate comisiei de control, Florian Coldea va mai fi chemat la audieri cel puțin o dată.

Fostul director operativ al SRI, generalul Florian Coldea, s-a prezentat, joi, la cea de-a doua audiere în faţa Comisiei de Control al SRI, după ce prima audiere, din urmă cu trei săptămâni, a lăsat multe subiecte neacoperite. Coldea, care a fost timp de 12 ani numărul 2 în Serviciul Român de Informații, ar putea face lumină inclusiv în privinţa prezenţei lui Liviu Dragnea la evenimentele SRI. Audierea era programată la ora 11.00, dar Coldeaa intrat la comisie în jurul orei 11.20, fără să facă declarații.

Coldea: În acest moment, nu avem protocoale. Cum protejăm siguranța României?! O vulnerabilizăm și vulnerabilizarea e exploatabilă

”Am oferit detalii legate de activitatea desfășurată de mine și cu privire la interacțiunile pe care le-am avut cu o serie de persoane - beneficiari și parteneri instituționali, colaboratori, oameni de media, politicieni, oameni de afaceri etc. Am reluat subiectul protocoalelor. Am reiterat că problematica aceasta este o practică internațională, și la nivelul NATO și UE. Nu există altă practică în lume fără a se realiza un cadru coerent pentru realizarea cooperării.

În practică, aveau un caracter tehnic, funcționau limitativ, ca un ghid, pentru a asigura legalitatea și prognozabilitatea, respectiv practica unitară la nivelul Serviciului. Se coopera conform competențelor legale ale fiecărei părți. Nu știu ca ofițeri SRI să fi realizat un singur act de urmărire penală în vreun dosar. Sunt povești izvorâte dintr-o realitate paralelă.

Ca urmare a asaltului fără precedent privind protocoalele cu Ministerul Public, pentru realizarea atribuțiilor pe care Serviciul le mai are este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol pe spionaj și trădare. Nu avem protocoale. Cum acționăm pentru a proteja siguranța României?! Pentru contracarare, nu pentru prevenire. Vulnerabilizăm nu doar securitatea națională, ci și pe a unor aliați. Iar vulnerabilizarea este exploatabilă”, a declarat Coldea, după audieri.  

"Luaţi de valul retoricii, să nu pierdem din vedere lucruri importante. Să vedem care sunt soluţiile clare pentru a remedia acest lucru. (...) Nu există altă practică în lume! Nu se poate coopera interinstituţional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informaţii. În practică, (protocolul) avea un caracter tehnic, funcţiona ca un ghid, tocmai pentru a asigura legalitatea şi practica unitară. Se coopera conform competenţelor legale ale fiecărei părţi. Nu a existat ca ofiţeri SRI să fi realizat sau întocmit un singur act de urmărire penală. Sunt poveşti izvorâte dintr-o realitate paralelă. (...) Constat că subiecte lansate în spaţiul public ca fake news s-au transformat în fake stories şi încearcă să ia locul realităţii. Adevărul e că SRI şi-a făcut treaba, cetăţenii români au fost bine protejaţi", a mai spus Coldea.

Coldea, pilde despre trădarea lui Iuda: Unii fac titlu de glorie din trădarea intereselor statului

”Aș vrea să reamintesc și de un celebru personaj biblic, care în urmă cu 2000 de ani a trădat pentru 30 arginți. Ce dacă ulterior l-au apucat remușcările? Ca orice trădător, acesta a avut parte de un sfârșit tragic.

Din aceste motive constat că unii în mod vizibil practică acest lucru cu interesele statului român, ba mai mult, fac un titlu de glorie din faptul că au trădat interesele statului și ale instituțiilor statului. Acești oameni afectează instituțiile statutului român și capacitatea de apărare a instituțiilor statului.

Vă invit și pe această cale să reflectăm la povestea acestui personaj public. Vom reveni cu explicații pe măsură ce vom lămuri și alte aspecte cu membrii Comisiei”, a afirmat fostul prim-adjunct al SRI.

 

 

Este prima apariție a lui Coldea după ce fostul premier Victor Ponta l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a fost chelnerul statului paralel.

Deși a trecut aproape o lună de la aceste acuzații, Dragnea a dat răspunsuri evazive cu privire la legăturile lui cu serviciul.

Fostul premier Victor Ponta a declarat că George Maior și Florian Coldea cunosc informații cu caracter penal despre Liviu Dragnea, iar dacă aceștia vor vorbi, șeful PSD va ajunge să facă 150 de ani de pușcărie.

"Dacă vorbesc domnul Maior și domnul Coldea, Liviu Dragnea o să facă 150 de ani de pușcărie. Ei știu multe despre Dragnea, Dragnea nu știe nimic despre ei. El se dă cocoș, vrea să negocieze. O să iasă în 2040 din pușcărie", a spus Victor Ponta.

Alte acuzaţii dure la adresa relaţiilor lui Dragnea cu servicile secrete au venit din partea fostului premier PSD: "Dragnea nu vrea să se afle cum se luptă el cu statul paralel. Cum vedea că mă urc în mașină, venea la mine și mă întreba: "Te duci la băieți?" Și eu îi ziceam: "Dar, ce treabă ai tu, Liviule?". Nu scăpam de el. Era disperat, să fie acolo, să pună și el, să mai afle ceva. Dragnea a fost la mine, la Cornu, dacă nu îl chemam sărea gardul. Au fost Crin Antonescu, Daniel Constantin, socrul meu, au fost 10 oameni. Dragnea minte atât de mult și atât de prost, încât nu cred că e consiliat de Florian Coldea. Dragnea dorea să obțină protecție de la SRI. Guvernul l-am făcut în casa socrului meu, cu el de față. Minte de nici nu respiră la cât minte. Nu știa cum să îi intre sub piele lui George Maior. Îi ducea cadouri, tot ce credea el că vrea Maior. Mi se pare incredibil ca acum, când era slugă timp de 4 ani, acum nu e bun. Îi era teamă să nu dăm poze cu el când tăia șoriciul și îl dădea lui Kovesi. Eu nu dau poze, noi nu suntem hoți de nivelul Belina. Maior și Coldea au fost acasă la Dragnea, cu mine. S-a milogit de noi. "Hai, veniți, cu George, cu Florin, că am prins eu pește!". Era slugă de Teleorman. Maior mi-a zis să nu îl mai iau. "Bă, nu îl mai suport. Nu îl mai lua!", îmi zicea Maior. Mie nu îmi place să spăl rufele în public, dar nu mă abțin să spun adevărul despre Dragnea. Dacă dă Ghiță fotografiile, treaba lui, eu nu mă ocup cu așa ceva. Domnul Dragnea fugea cu șoriciul la Kovesi, ea era jenată, fugea ca un chelner. Toată lumea era jenată", a declarat Victor Ponta pe 13 martie, la o zi după audierea lui Coldea.

Ce s-a întâmplat la prima audiere

Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului Român de Informaţii, a fost audiat, pe data de 12 martie, în Comisia de Control SRI. Acesta a sosit la comisie la ora 11.40 şi a declarat în faţa presei: "Am venit din respect pentru Parlamantul României, instituţie fundamentală a statului român, să răspundem tuturor întrebărilor, ca de fiecare dată. O declaraţie de presă voi face la final". Audierea s-a încheiat în jurul orei 19:30.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat după audierea maraton a lui Coldea, că au fost discutate doar o parte dintre subiecte, urmând ca acesta să mai fie invitat la comisie "foarte repede".

Manda a afirmat că între subiectele care nu au fost abordate încă şi vor fi discutate la următoarea întâlnire se numără cel referitor la petrecerile organizate de SRI.

"O să abordăm acest subiect. Avem foarte multe lucruri de lămurit pe viitor. Subiectul legat de participarea la evenimente e un subiect pe care l-am discutat şi cu domnul Maior, şi cu domnul Horia Georgescu, probabil că o să îl discutăm şi cu domnul Coldea. (...) Domnul Maior a spus că a fost o masă de Crăciun, la care au participat nişte persoane. Am înţeles că au fost mai multe persoane. Sigur că, în momentul în care o să ştim exact care au fost persoanele toate, că nu au fost doar două sau trei, o să le prezentăm în spaţiul public", a adăugat Manda.

Şeful comisiei a menţionat că a discutat cu Florian Coldea despre funcţionarea SRI, deciziile CSAT, protocoalele de colaborare dintre SRI şi ÎCCJ.

Cu o săptămână mai devreme, pe 6 martie, Florian Coldea a dezmințit categoric că ar fi cerut amânarea audierii din comisia SRI, pe motiv că ar fi răcit, așa cum a declarat șeful Comisiei parlamentare, Claudiu Manda. Ulterior, într-o intervenție telefonică la Jocuri de Putere, și acesta a recunoscut că, de fapt, el a propus ca audierea să aibă loc săptămâna viitoare.

Mai multe articole despre:
Coldea florin coldea florian coldea