MENIU

FISCUL va decide după ACEST CRITERIU dacă te ia la puricat sau nu

<p>Contribuabilii rom&acirc;ni, penalizaţi pentru cea mai mică eroare din declaraţii</p>

TAXE. Conform unui proiect de Ordonanta de Guvern, prin care se fac modificari in Codul de Procedura Fiscala, Ministerul de Finante detaliaza modul in care Fiscul va selecta contribuabilii supusi inspectiei fiscale, urmand sa introduca un criteriu care pana acum nu era precizat.  

TAXE. In prezent, selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale o efecteaza organul fiscal competent, potrivit Codului de Procedura Fiscala. In plus, contribuabilul nu poate face obiectii cu privire la procedura de selectare folosita, scrie AvocatNet.ro.

Conform unui proiect de Ordonanta de Guvern pentru modificarea unor acte normative, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, se introduce precizarea ca selectarea se va face de catre organul fiscal competent, in functie de nivelul riscului stabilit urmare a analizei de risc.

Proiectul de act normativ precizeaza ca analiza de risc reprezinta activitatea efectuata in scopul de a identifica riscurile de nedeclarare a creantelor fiscale, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza in vederea selectarii contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale.

Noi modificări la Codul Fiscal de la 1 iunie. FISCUL primeşte ÎNTĂRIRI MASIVE

 

La realizarea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala face urmatoarle proceduri:

- examineaza documentele din dosarul fiscal al contribuabilului;

- verifica sa existe o concordanta intre datele din declaratiile fiscale cu cele din evidenta contabila a contribuabilului;

- discuta constatarile si solicita explicatii scrise de la reprezentantii legali ai contribuabililor sau imputernicitii acestora, dupa caz;

- solicita informatii de la terti;

- stabileste corect baza de impunere, diferentele datorate in plus sau in minus fata de creanta fiscala declarata si/sau stabilita, la momentul inceperii inspectiei fiscale;

- stabileste diferentele de obligatii fiscale de plata, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora;

- verifica locurile unde se realizeaza activitati generatoare de venituri impozabile;

- dispune masurile asiguratorii in conditiile legii;

- efectueaza investigatii fiscale potrivit examinarea documentelor aflate in dosarul fiscal al contribuabilului;

- aplica sanctiuni potrivit prevederilor legale;

- aplica sigilii asupra bunurilor, intocmind in acest sens proces-verbal.

De asemenea, inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, conform Codului de procedura fiscala.

Mai multe articole despre:
ANAF impozite taxe Fisc