MENIU

Festivalul literar Doinaș de la Arad se mută online în 2020

festivalul doinas SAD Arad 2020 online

LIFestivalul Zile și Seri de Literatură „Ștefan Aug. Doinaș” (SAD), aflat la ediția a VI-a, a fost inițiat la Arad, în 2015, de scriitoarea și profesoara Lia Faur. Anul acesta, manifestarea culturală se va desfășura online pe pagina de Facebook oficială și va avea o formulă nouă, alături de echipa Maratonului de Poezie 2020 (Toni Chira, Antonia Mihăilescu, Savu Popa și Sorina Rîndașu). Festivalul are loc între 1 și 2 mai.

Mesajul pe care îl transmite festivalul SAD - 2020 este despre solidaritate și conservarea frumuseții umane în aceste luni de izolare. Toți ne-am refugiat în cultură, iar cultura este cea mai lovită de criză. Scriitorii și artiștii invitați fac un gest de voluntariat cultural în vremea pandemiei. E cel mai frumos gest  pe care îl puteau face pentru cei care își pierd speranța și încrederea, izolați în casele lor.

Organizatorii transmit, astfel, un mesaj instituțiilor de cultură că își doresc ca fondurile ce le-ar fi fost destinate celor peste 200 de artiști invitați, în condițiile unui festival real și nu virtual,  și altor mii de artiști care fac gesturi caritabile în aceste luni, să fie direcționate către spitale și centre de bătrâni sau educația copiilor din zone defavorizate.

Participanții de la SAD 2020

Participă în jur de 200 de artiști, cu înregistrări video, poeți (Svetlana Cârstean, Diana Geacăr, Rodica Draghincescu, Șerban Foarță, Ștefania Mihalache, Ioana Nicolae, Alina Purcaru, Radu Vancu, Elena Vădăreanu ș.a.), prozatori (Tatiana Țîbuleac, Matei Vișniec, Valeriu Gherghel, Bogdan-Alexandru Stănescu, Doina Ruști, Dumitru Crudu, Cezar Paul-Bădescu), critici literari (Bogdan Crețu, Simona Preda, Alina Purcaru, Dana Pîrvan), actori de la diverse teatre din țară (Arad, Timișoara, Sibiu, Iași, Suceava), care vor recita poeme de Ștefan Aug. Doinaș, scriitori care mai au și alte talente artistice pe lângă scris (grafică, muzică, fotografie), muzicieni, care înregistrează în sufrageria sau grădina lor o piesă pentru festival (Bobo Burlăcianu, Teo Milea, Adrian Naidin, Laura Guarch Music, New Vegas Show, Cristi Rangu (Odyssey), Jurjak, Bogdan Mezofi (Grimus), Nicolae Szekely, Ion Dorobanțu ș.a.).

S-au alăturat evenimentului și scriitori de peste granițe: Ungaria (Zita Iszó, Péter Závada), Polonia (Ilona Witkowska), Cehia (Tomas Mika), Slovacia (Olga Glustikova), Bulgaria (Dimana Ivanova), Republica Moldova (Maria Pilchin), Tunisia (Aymen Hacen, Monia Boulila), Spania (Enrique Javier Nogueras), SUA (Andrei Codrescu, Carmen Firan).

Implicarea studenților tunisieni, care învață la Lectoratul Român din Tunis, în organizarea și lectura unor poeme este o noutate, de asemenea, ei vor recita în limba română poemul Mistrețul cu colți de argint de Ștefan Aug. Doinaș. Se dorește promovarea editurilor (cele care au răspuns invitației) sau a unor voluntariate culturale. Partenerii morali ai festivalului sunt PEN, Maraton de Poezie online, Ambasada României la Tunis, Lectoratul Român din Tunis (ILR București), Casa de Poezie Link, TRILL, Grupul de Inițiative Culturale (Arad).

Echipa celor cinci organizatori (Lia Faur, Toni Chira, Antonia Mihăilescu, Savu Popa și Sorina Rîndașu) este susținută cu traduceri, recomandări, regie și montaj, de o echipă extinsă formată din oameni de cultură sau prieteni, care au înțeles necesitatea unui astfel de eveniment într-o perioadă dificilă pentru noi toți.

Ce spun invitații

Ștefania Mihalache, scriitoare: Ca tot ce se întâmplă în jurul nostru, SAD 2020 este și el altfel. Ca cele mai multe manifestări culturale, a trecut în online. Un festival tânăr, dar care are deja dreptul la tradiție prin calitate, SAD poate să gireze ideiși cultură în toate formele, fie că e vorba de poezie, proză, muzică sau toate la un loc. Anul acesta, în online, SAD nu este la distanță, ci vine mai aproape de toți artiștii pe care pandemia i-a îndepărtat brutal de public, iar societatea i-a pus on hold. Până când ne vom reveni, până când economia... Ceea ce nu știm poate, uneori, e, că, prin cultură, deja ne revenim. SAD 2020 cu peste 200 de artiști online, pe 1-2 mai, va demonstra, dacă mai este nevoie.

Cristian Fulaș, scriitor: La urma urmelor, cred că e chiar interesant să faci un festival de literatură online. E ceva nou, probabil experiența nu se va repeta, de ce nu? Și măcar un lucru e sigur: nicio sală din lumea asta nu poate aduna câți oameni adună Internetul. Hai să vedem cum va fi, de ce nu?

Ce spun organizatorii

Lia Faur: Festivalul SAD continuă și în condiții de criză. E un mesaj că literatura și celelalte arte trebuie să supraviețuiască și pe timp de pace și pe timp de război. Oamenii nu încetează să scrie, să citească, să cânte. De aici, din Tunis, văd România prin ceeea ce îmi transmit cei peste 200 de invitați. Un organ viu și puternic, care pompează sânge în tot corpul, vital pentru sănătatea cerebrală a unui popor. Am în mânecă asul tinereții echipei mele și sper să ne iasă experimentul acestei ediții în premieră.

Toni Chira: Eu cred că literatura reprezintă supapa ideală în fața realității opresive. Proiectul nostru s-a bazat tocmai pe ideea că prin artă putem depăși orice situație.  Eu, Savu Popa, Sorina Rîndașu, Antonia Mihăilescu și Lia Faur ne susținem reciproc în acest demers numit SAD. Ideal ar fi să reușim să bucurăm lumea prin ceea ce facem, să inspirăm o atitudine pozitivă.

Sorina Rîndașu: SAD este cu adevărat genul de proiect care ar trebui luat în considerare. Din cauza pandemiei cu care ne confruntăm, festivalul înființat la Arad se va desfășura online, astfel încât devine accesibil întregului public. Au fost câteva zile de muncă intensă, alături de alți patru oameni din echipa din care fac parte de ceva timp, zile care pe mine m-au convins că genul acesta de proiect face mai mult decât să promoveze poezia, apropiind foarte mult oamenii. Sunt convinsă că festivalul va lăsa mai mult decât un număr de videoclipuri ale artiștilor care ni s-au alăturat. Din fericire, va rămâne întreaga poveste.

Savu Popa: Mă bucur nespus că mă alătur din nou aceleiași echipe dinamice, cu care am colaborat la realizarea Maratonului de poezie din luna martie. Dorim și de această dată, ca prin Festivalul Zile și Seri de Literatură Doinaș SAD, să transmitem online-ului un mesaj de solidaritate prin cultură, dar și a unei bogate și diverse experiențe poetice și nu numai. Durata de desfășurare a festivalului va reda, suntem siguri, o atmosferă propice consolidării unei solide ,,comunități culturale" , în care muzica și versurile vor demonstra din nou că ,, arta este triumful asupra haosului", vorba lui John Cheever.

Antonia Mihăilescu: Știți toate festivalurile faine de literatură, la care abia așteptam să mergem pentru că voiam să-i vedem pe prozatorii și poeții noștri preferați citindu-și poeziile live? Dar atunci când luau parte și actorii? Sau când întregul festival se încheia cu un micro-concert? Din păcate, bucuria aceasta ne-a părăsit pentru un timp, însă, încă îi putem vedea și auzii din confortul caselor noastre. Enjoy it!

Mai multe articole despre:
literatura poezie Arad Andrei Zbirnea