MENIU

"FACTURA LA GAZ nu reflectă consumul real!". Ce a DESCOPERIT UN ECONOMIST, după ce a FĂCUT CALCULE

Factura la gaz nu reflectă consumul real, spune un economist

Andrei Claudiu este un economist din Craiova, în vârstă de 33 de ani. El a primit în februarie, la apartamentul său la care nu locuieşte nimeni, prima factură de gaze naturale, emisă de GDF Suez Energy România, la acel post de consum.

Tânărul povesteşte cum, curios din fire şi cu o deformaţie profesională în ceea ce priveşte cifrele, s-a apucat să calculeze consumul estimat pe factură, de 112 metri cubi de gaze, înmulţit cu PCS (Puterea Calorifică Superioară, adică puterea de ardere a gazelor), care era de 10,234, înmulţit cu tarifele practicate de companie şi afişate pe factură, în lei/kwh.

Ceea ce a observat în final a fost un paradox: costurile evidenţiate mai jos pe factură nu corespundeau consumului estimat mai sus, pe aceeaşi factură, şi afişat într-un dreptunghi, în partea dreaptă, sus.

Compania de gaze îi încărcase factura cu câţiva lei. "Există o diferenţă de 53,088 kwh, adică 5,19 mc de gaz, care nu apar nicăieri în index, pe factură, dar sunt evidenţiaţi în costuri, pe acea factură. Deci, poartă povara unui minus în buzunarul meu, ca nou abonat al companiei", a explicat Andrei în sesizarea pe care a trimis-o la GdS. Făcând toate calculele evidenţiate pe factură, se poate observa că firma taxa în plus clientul cu circa 5,8 lei la prima factură, care totalizează 404,36 lei, deşi consumul estimat de companie a fost de 112 mc, plus costurile cu instalarea şi alte costuri agreate de client, scrie gds.ro.

Andrei s-a adresat companiei care furnizează gaze naturale în sudul ţării, iar de la telefonul destinat relaţiilor cu clienţii i s-a comunicat că i se va anula factura cu eroarea respectivă."Mi s-a spus de la call-center să nu plătesc factura respectivă, că o vor anula ei. Şi-au recunoscut vina. Chiar şi-au cerut scuze pentru eroare şi au promis că îmi vor emite o nouă factură cu calculul corect", povesteşte craioveanul.

Dar după reclamaţie, tânărul s-a ales cu două facturi a câte 404,36 lei. În răspunsul transmis către GdS, furnizorul de gaze explică de ce a menţinut calculul final din factură (404,36 lei) şi de ce a mărit unul din indicii care compun formula de calcul a costului final, astfel încât să le dea acelaşi rezultat.

Compania consideră că singura eroare din factură a fost aceea că au pus pe factură un PCS mai vechi, în loc să pună unul din decembrie. "Calcul facturii este corect. Singura eroare a sistemului constă în introducerea în tabelul de indecşi a unui PCS aferent lunii august 2013 şi nu decembrie 2013. Totuşi, această eroare a sistemului nu a influenţat calculul facturii", au precizat reprezentanţii companiei.

Citeşte tot pe  gds.ro.

Mai multe articole despre:
factura cost calcule cost factura gaz