MENIU

Exploziv: România poate fi implicată în conflictul coreean. Anunț fără ocolișuri al șefului NATO

Ipoteză explozivă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că programul nuclear nord-coreean este o problemă care privește direct NATO.

Șeful NATO s-a abținut de la un comentariu cu privire la activarea Articolului 5 din tratatul de apărare colectivă în cazul unui atac vizând teritoriul american Guam, dar a precizat clar că programul nuclear nord-coreean "este o ameninţare globală şi necesită un răspuns global", fapt care "include, de asemenea, NATO".

Articolul 5 din tratatul de bază al NATO stipulează că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor. Implicarea NATO implică automat și prezența militarilor români în teatrele de război.

"Nu doresc să fac speculații în legătură cu aplicarea Articolului 5 într-o astfel de situaţie", a insistat Stoltenberg.

Șeful NATO, avertisment fără precedent: "Lumea a ajuns în cel mai periculos punct"

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că "lumea a ajuns în cel mai periculos punct" pentru o întreagă generație, potrivit Newsweek.

Cu amenințări simultane ca ISIS, Coreea de Nord sau Rusia, "lumea a ajuns în cel mai periculos punct" din ultimii zeci de ani, a declarat oficialul NATO pentru The Guradian.

Jens Stoltenberg a declarat că pe scena internațională se propagă simultan numeroase amenințări. Printre exemplele enunțate de oficialul NATO se numără testele nucleare efectuate de Coreea de Nord, sporirea fenomenului terorist, dar și politica dură a Rusiei. Toate aceste evenimente, fac ca lumea să devină un loc nesigur.

Stoltenberg a descris mediul internațional actual ca fiind cel mai dificil climat  pe care l-a avut de experimentat în cariera sa de 30 de ani.

Stoltenberg a făcut aceste declarații în timp ce se afla în Estonia pentru a vizita trupele britanice. Vizita vine înaintea unui exercițiu militar efectuat de aproximativ 100.000 de soldați din Federația Rusă și din Belarus.

Mai multe articole despre:
NATO jens stoltenberg