MENIU

Exploziv! Iată interviul acordat de Ion Iliescu publicației "Le Figaro"!

Realitatea TV a difuzat, în emisiunea Jocuri de Putere, interviul acordat de Ion Iliescu cotidianului francez Le Figaro, interviu contestat ulterior de fostul președinte al României, din cauza cuvintelor care i s-au atribuit și care au apărut în publicația franceză, preluate ulterior de presa din România.

Varianta AUDIO a interviului a fost prezentată la emisiunea lui Rareș Bogdan.

Se va remarca faptul că, în afara jurnalistului Paul Cozighian și a lui Ion Iliescu, în încăpere a mai fost prezent și Gelu Voican-Voiculescu, cel care a făcut posibil acest dialog și, totodată, omul de încredere al lui Ion Iliescu din momentul Revoluției din 1989.

Pentru cei care nu știu, Gelu Voican-Voiculescu a avut un rol activ în Revoluția din 1989, el făcând parte din completul de judecată care i-a condamnat la moarte pe soții Elena și Nicolae Ceaușescu în controversatul proces de la Târgoviște, din 25 decembrie 1989.

Ulterior, Voican-Voiculescu a deținut funcția de viceprim-ministru în Guvernul Petre Roman, imediat după Revoluția din 1989.

---------------------------------------------------------------------

Mai jos este începutul interviului cu Ion Iliescu, în format text. Pentru restul, urmăriți imaginile din emisiunea Jocuri de Putere, oferite mai jos!

Jurnalist: Cum a ajuns partidul să aibă pe cineva (Liviu Dragnea - n.r.) care, din punctul meu de vedere, nu este la nivelul predecesorilor?

Ion Iliescu: A venit din Partidul Democrat. A fost membru al Partidului Democrat al lui Petre Roman.

Jurnalist: Dacă înţeleg bine, vreţi să spuneţi că partidul pe care l-aţi înfiinţat avea, nu aş spune o şcoală de partid, dar membrii partidului avea o unitate ideologică, un fel de a face lucrurile. Celelate partide sunt doar oamenii care se găsesc împreună. Toate celelate partide româneşti. Aşa este? Şi nu există această şcoală de gândire, această transmitere (a ideilor - n.r.) către generaţiile mai tinere pentru o cale comună?
Ion Iliescu: Pe de o parte este o evoluţie a acestui partid, Frontul Salvării Naţionale, care, după ruptura interioară cu Petre Roman, care a creat Partidul Democrat, ce se opunea Partidului Social-Democrat, cu care am continuat - dar eu sunt prieten cu Petre Roman, după ce a trecut această perioadă. 

Jurnalist: A trecut la vârsta adultă, în cele din urmă.
Ion Iliescu Suntem colegi la Institutul Revoluţiei Române, de exemplu În acest context trebuie privit şi domnul Dragnea, care a fost membru al Partidului creat de Petre Roman. 

Jurnalist: Pentru că îl cunoştea pe Petre Roman? 
Ion Iliescu: Nu ştiu dacă au avut o relaţie personală. Dar...

Jurnalist: Trecea pe acolo şi apoi a venit în PSD?
Ion Iliescu: A fost membru al Partidului Democrat, creat de Petre Roman, pentru a face un front comun împotriva Frontului Salvării Naţionale, devenit apoi Partidul Social-Democrat. 

Gelu Voican-Voiculescu: Chestiunile legate de persoane contează mai mult decât chestiunile de doctrină. Acesta este marele defect al vieţii noastre politice. 

Ion Iliescu: Cred că întotdeauna, în viaţa politică, influenţa personalităţilor este foarte importantă

Jurnalist: Dar el, în calitate, de lider al partidului, conduce Guvernul. Se vede cu ochiul liber. Ceea ce, aş spune, nu este foarte sănătos. Trebuie să existe o împărţire a rolurilor, nu?
Ion Iliescu: Bineînţeles. Eu am condus o perioadă destul de lungă partidul. Am avut funcţii în stat, chiar şeful al statului. Chiar dacă a fost o perioadă în care nu am fost ales, am avut activităţi în stat şi am rămas şi în partid. Dar m-am retras din această poziţie de prim-plan, ancorată în realitatea concretă. De câţiva ani nu mai am nicio legătură cu partidul, pentru că m-am retras ca pensionar.

Jurnalist: Cum se iau deciziile astăzi? Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi. Dragnea decide tot, iar ceilalţi sunt obligaţi să spună ,,da" sau pot exista discuţii, permite discuţiile?

Gelu Voican-Voiculescu: Este o alianţă, suntem legaţi de celălalt partid liberal, ALDE, adevăraţii liberali, nu cei care au intrat în siajul mişcării populare 

Gelu Voican-Voiculescu: ALDE este mai mic, dar este în creştere şi se consultă cu liderii... Nu este singur. 

Ion Iliescu: Iar liderul acestui partid, ALDE, Tăriceanu, este un om cu o mare experinţă politică. Am colaborat cu el imediat după Revoluţie. El era în Partidul Naţional Liberal. Preşedinte era domnul Radu Câmpeanu.

Jurnalist: Dar în partid (PSD - n.r.) se poartă discuţii?
Ion Iliescu: Din păcate nu la dimensiunile necesare pentru responsabilităţile sale. Este o opinie.

Vezi în imaginile de mai jos interviul cu Ion Iliescu!

 

 

.

Mai multe articole despre:
Ion Iliescu Le Figaro interviu Ion Iliescu