MENIU

EXOD de firme mari din România? UPDATE: E.ON anunţă că nu renunţă la afacerile din România

Scenariu pesimist cu privire la sectorul energetic local

Doi din cei trei jucători străini de pe piața distribuției și furnizării de energie electrică vor părăsi România, vânzându-și activele locale sub presiunea acționarilor de a-și reduce costul cu îndatorarea. E.ON a anunţat într-un comunicat că nu va renunţa la afacerile din România, infirmând astfel zvonurile apărure în presă.

UPDATE: E.ON a negat informaţiile privind plecarea din România.

"Informaţiile referitoare la o presupusă intenţie a E.ON de a renunţa la afacerile din România nu au nicio bază reală. Acestea sunt doar speculaţii şi cei care le-au publicat încearcă o asociere forţată cu un recent anunţ făcut de către o altă companie prezentă pe piaţa energetică din România. Astfel de dezinformări sunt regretabile şi nu fac decât să dea naştere unui climat de neîncredere în potenţialul sectorului energetic românesc. De la intrarea pe piaţa românească, E.ON a investit deja peste un miliard de euro. Activ în 20 de judete din partea de Nord a României, Grupul E.ON operează peste 20.300 km de reţea de distribuţie a gazelor naturale şi aproximativ 80.500 km de reţea de electricitate, având în portofoliu circa 3 milioane de clienţi", informează E.ON, într-un comunicat remis REALITATEA.NET.

"Fiecare din cei doi jucători are probleme acasă cu acționarii"

Potrivit unor surse contactate de Econtext, italienii de la ENEL și germanii de la E.ON sunt cei doi jucători care vor ieși din România. Până la urmă, ENEL a anunțat ieri exitul. Urmează E.ON.

Întrebat de Econtext despre ce jucător străin de pe piața energiei este vorba că va părăsi România – așa cum declarase în urmă cu aproape două săptămâni, în cadrul unei discuții formale, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie –, Gabriel Dumitrașcu, Gabriel Dumitrașcu, șeful Direcției de Privatizare din Departamentul pentru Energie, a precizat: "Este vorba de doi jucători străini, din cei trei care activează pe piața locală alături de Electrica".

"Fiecare din cei doi jucători are probleme acasă cu acționarii și este presat să vândă active pentru a-și reduce îndatorarea. Vor ieși nu numai din România, ci din mai multe țări", a precizat Dumitrașcu.

Trecând la săpături și analizarea rapoartelor, Econtext a observat cel mai mare grad de îndatorare în dreptul E.ON, de circa 180%, în timp ce în cazul Enel gradul de îndatorare era subunitar, la 85%.
Al treilea jucător străin de pe piața locală a energiei este grupul ceh CEZ, care în ultimii ani a investit masiv în ferme eoliene și alte forme de energie regenerabilă.

Sursele contactate de Econtext au declarat: "Dacă mă întrebați despre cine iese din România, pot să vă spun că nu este vorba de CEZ".

Prin urmare, așa și cum rapoartele financiare ale celor două companii o indicau, jucătorii care vor părăsi România sunt E.ON și Enel, ultimul anunțând chiar ieri seară exitul din România și Slovacia. Urmează nemții de la E.ON.

 

Mai multe articole despre:
companii ENEL exit