MENIU

Cazul Marian Munteanu. EvZ: La solicitarea Alinei Mungiu, CNSAS a cerut un raport grafologic

<p>Marian Munteanu</p>

"Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea lui Ceaușescu. Informația a apărut cu ani în urmă și a fost reanalizată atunci când Munteanu a fost nominalizat de PNL drept candidat la Primăria Capitalei", a titrat ziarul Evenimentul Zilei. Potrivit redactorului-şef EvZ, Simona Ionescu, cea care a cerut acum un raport pentru Marian Munteanu este Alina Mungiu. "La această solicitare, CNSAS a cerut unui specialist un raport grafologic care să arate clar dacă Marian Munteanu a semnat sau nu Angajamentul cu Securitatea", a spus Simona Ionescu.

În cursul acestei săptămâni, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ar urma să dovedească sau să infirme lucrurile pe care EvZ le-a publicat în ACEST ARTICOL.

Cea mai importantă parte a dezvăluirilor din EvZ este acest posibil eventual angajament al lui Marian Munteanu:

"Angajament

Subsemnatul Marian Munteanu

Nascut in data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir si al Mariei, student la facultatea de Filologie, domiciliat in Bucuresti, strada Occidentului, nr 45, ma angajez sa sprijin in mod organizat si secret organele de securitate.

Ma angajez totodata ca in activitatea mea sa dau dovada de sinceritate si corectitudine, sa nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic in legatura cu aceasta activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan

Ulterior, în cursul lunii iunie a acestui an, ziarul Adevărul a reluat povestea legăturii dintre Marian Munteanu și Securitatea lui Nicolae Ceaușescu, susținând:

În martie 1988, după o întâlnire aproape amicală cu doi „aghiotanţi” ai fostului regim, Munteanu, pe atunci student în anul I la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, semnează, ca persoană de sprijin, angajamentul cu Securitatea, fiind botezat „Ioan”, nume conspirativ sub care va semna, ulterior, mai multe note informative".

Liderul Alianţa Noastră România neagă in totalitate faptul că ar fi colaborator al Securității, într-un alt articol găzduit de EvZ AICI.

Marian Munteanu a declarat că lucrurile prezentate în acel articol ar fi o fabulație ce este menită să tulbure lucrurile înainte campaniei electorale.

"Este dreptul dânsului să susțină acest lucru, dar nu este o fabulație, nu mi-aş fi permis să spun lucruri neverificate. Dar în niciun caz, niciodată, nu am avut probleme cu persoana Marian Munteanu. Chiar eu am semnat, în luna martie a acestui an, un articol în care am scris ce a facut Marian Munteanu în 1992, de Ziua Basarabiei, când a fost unul dintre promotorii marşului "Drumul Crucii". Atunci nu știam că o să candideze la Primăria Capitalei, nu știam ce urma să se întâmple cu verificarea de la CNSAS”, a spus Simona Ionescu, redactorul şef al Evenimentului Zilei.

"Și atunci nu știați că sunt securist?”, a replicat Marian Munteanu.

"Nu era aceeași poveste. Se știa de un presupus angajament încă din 1991, mai fusese publicat în presă, dar acum, la solicitarea Alinei Mungiu, CNSAS a cerut unui specialist un raport grafologic care să arate clar dacă Marian Munteanu a semnat sau nu Angajamentul cu Securitatea", a răspuns Simona Ionescu.

Simona Ionescu i-a transmis acestuia că astfel de informații apar despre anumite persoane atunci când sunt alegeri sau se înscriu în diferite funcții, deoarece CNSAS-ul doar atunci face verificări sau când primeşte o sesizare. Munteanu a transmis că nu a primit timp de 12 ani, niciun răspund de la CNSAS.

Redactorul șef al Evz a afirmat că a cerut CNSAS-ului, printr-un mail, un răspuns oficial privind legăturile lui Marian Munteanu cu fosta Securitate, dar nu a primit încă niciun răspuns, iar informaţiile legate de raportul grafologic, apărute în ziar, sunt obținute din surse proprii.

Mai multe articole despre:
Marian Munteanu