MENIU

EVZ: Lucian Boia recunoaște că a colaborat cu Securitatea timp de 16 ani

Lucian Boia

Timp de 29 de ani, apreciatul autor Humanitas și scriitor de ficțiune Lucian Boia a fost lovit de amnezie cu privire la relațiile sale cu Securitatea, scrie Evz.ro. În ultima lui carte de memorii apărută la Humanitas, Boia recunoaște cu jumătate de gură că a colaborat cu Securitatea.

După ce a tăcut 29 de ani, Boia se întreabă în ultima sa carte de la Humanitas dacă adjunctul Unității „Anti-Emigrație" a DIE/CIE, celebrul „Bebe" Tănăsescu, l-a protejat în vreun fel.

Dezvăluirea făcută de Evenimentul Istoric privind prezența lui pe o pagină „pierdută" de SIE și CNSAS, dintr-o listă a „brigadierilor Securității" din spațiul extern, se pare că i-a provocat un oarecare proces de anamneză, scrie evz.

În ultima lui carte de memorii apărută la Humanitas, „Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac", Lucian Boia recunoaște, în final, cu o jumătate de gură, că a colaborat cu Securitatea timp de 16 ani, începând de la vârsta de 29 de ani, respectiv din 1973 (deși nu e foarte sigur de an) și până în 1989.

Lucian Boia scrie negru pe alb: „Pe scurt, mi-a telefonat tovarășul Manea, de la Securitate, convocându-mă la o întâlnire. Nu puteam, să o refuz, așa că m-am dus. Era o cameră, să-i zic, «conspirativă», într-un bloc, demolat între timp, cam pe unde este acum stația de metrou Izvor. Tovarășul Manea dorea de la mine o declarație privind raporturile mele cu străinii. Ce era să fac? Nu cred că ar fi fost o idee bună să refuz. Acesta a fost începutul, dar și tipicul permanent al unor declarații pe care a trebuit să le dau din când în când, mai rar la început, și mai frecvent odată cu înmulțirea raporturilor mele cu străinii, mai ales odată cu constituirea Comisiei internaționale de istoriografie", afirmă Boia nonșalant, cu nota că face „precizarea utilă" că nu a semnat niciun angajament.

Ce mai recunoaște Boia: „Aveam doar obligația să le spun din când în când cu cine m-am întâlnit. Nu mi s-a cerut niciodată nicio informație alta decât ceea ce comunicam eu însumi (relatările mele erau foarte succinte, de genul „X e o persoană care simpatizează România, e preocupată de următoarea temă de cercetare...") Cum să interpretez toate acestea?", se întreabă Boia, pentru a-și răspunde apoteotic că, de fapt, „se urmărea monitorizarea mea".

Mai multe articole despre:
Lucian Boia