MENIU

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020. Regulile pentru elevi la examenul de Matematică

Absolvenții claselor a VIII-a vor susține, miercuri, 17 iunie, examenul la Matematică, a doua probă de la Evaluarea Națională, după cea de la Limba și Literatura Română, de luni.

 

Principalele măsuri luate pentru a evita îmbolnăvirea cu coronavirus în rândul elevilor claselor terminale din acest an, a VIII-a și a XII-a, care dau Evaluarea Națională și Bacalaureatul sunt purtarea unei măști de protecție, igienizarea mâinilor cu dezinfectant, impunerea distanțării sociale, verificarea temperaturii și spălarea mâinilor timp de 20 de secunde cu apă și săpun.


Evaluarea Națională iunie 2020. Care sunt regulile pentru examenul de Matematică

- Elevii au voie să intre în școli până cel târziu la ora 8.30. 

- La intrare, elevii trec printr-un triaj epidemiologic, iar cei care au o temperatură corporală care depășește 37,3 C nu pot intra în examen. Ei vor da acest examen programat în sesiunea sppecială organizată în acest an din cauza epidemiei de coronavirus. La examenul la Limba și literatura română de pe 15 iunie, un singur elev din toată țara nu a fost primit în sală pentru că a avut temperatura peste 37.3°C. 

Atenție! Candidaților care au participat la examenul de Limba română în această primă sesiune, dar nu sunt acceptați din cauza temperaturii la examenul de Matematică sau cel pentru Limba maternă,  li se recunosc probele susținute și evaluate.

Ministerul Educației: Un singur elev din toată țara a avut temperatura peste 37.3°C la intrarea în Evaluarea Națională 2020

- Toți elevii care intră în școală vor primi câte o mască la sosire și câte o mască la plecare. 

- La intrarea în școală, fiecare persoană se dezinfectează pe mâini. 

- Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic. 

- Pe ușa fiecărei săli de examen este afișată lista cu numele elevilor repartizați în sala respectivă și banca în care stau.

- Elevii pot ieși din examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli. 

Evaluarea Națională iunie 2020. Care sunt regulile pentru examenul de Matematică

- Fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează lizibil celelalte date de pe colțul care urmează să fie lipit. Colțul colii tipizate este lipit numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată, prevede metodologia.

- Elevii primesc coli tipizate și ciorne marcate cu ștampila școlii, în numărul care le este necesar. Aceștia completează, pe fiecare dintre colile tipizate folosite, datele personale, în colțul care urmează să fie lipit. Pentru lipirea colțului lucrării se folosește lipici sau același tip de etichete autocolante, pentru toți elevii din școală.

Evaluarea Națională iunie 2020. Regulile pentru examenul de Matematică. Ce obiecte sunt interzise în sălile de examen

- Este interzisă ca în sălile de examen să fie introduse ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.

- Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

- Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

- Candidaţilor nu le este permis să aibă la ei sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Înainte de fiecare examen din Evaluarea Națională 2020, profesorii asistenți le vor explica elevilor regulile și le vor cere „să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen”. După ce profesorii le spun candidaților ce nu au voie să facă în examen, elevii vor semna un proces-verbal în care se află menționat că știu că nerespectarea regulilor are drept consecință eliminarea lor din examen și nota 1 la proba respectivă.

Evaluarea Națională iunie 2020. Ce riscă elevii  care încalcă regulile la examene

Absolvenții de clasa a VIII-a prinși că încearcă să copieze sau că au la ei telefoane/obiecte interzise sunt dați afară din probă și primesc nota 1, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.

- Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Ordinul de ministru prevede că elevii prinși cu telefoane sau copiuțe sunt eliminați din examen „indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise”.

- Dacă un elev este dat afară din examen pentru că a încercat să copieze, președintele de comisie scrie pe lucrarea acestuia, cu cerneală sau pix roșu, “fraudă” și pune nota 1.

- Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise.

- Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

- Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a evaluării naţionale şi prevederile şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.

- După parcurgerea paşilor menţionaţi, candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile menționate.

Evaluarea Națională iunie 2020. Rezultate și contestații

Primul test susţinut de absolvenţii de clasa a VIII-a a fost cel la Limba şi literatura română, luni, pe 15 iunie. După Evaluarea la Matematică de miercuri, 17 iunie, este programată proba la Limba şi literatura maternă,pentru ziua de joi, 18 iunie.

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate pe 22 iunie, până la ora 14:00, iar elevii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii pe 22 iunie, între orele 16:00 şi 19:00, respectiv pe 23 iunie, între orele 8:00 şi 12:00. 

Contestaţiile vor putea fi transmise şi prin mijloace electronice, a anunţat ministerul Educaţiei Naţionale.

Notele finale vor fi afişate pe 27 iunie.

 

Reamintim calendarele Evaluării Naționale 2020 și Bacalaureatului 2020

Evaluarea Națională 2020. Calendarul Evaluării Naționale iunie 2020

2 - 5 iunie - înscrierea elevilor
15 iunie - proba scrisă: Limba şi literatura română
17 iunie - probă scrisă: Matematică
18 iunie - probă scrisă: Limba şi literatura maternă
22 iunie - Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)
22 iunie (orele 16:00 - 19:00) - Depunerea contestaţiilor
23 iunie (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestaţiilor
23-26 iunie - Soluţionarea contestaţiilor
27 iunie - Afişarea rezultatelor finale la Evaluare Națională 2012 după soluţionarea contestaţiilor

Înscrierea se realizeaza de către unităţile de învăţământ, automat, fără a mai fi necesară completarea vreunei cereri de către părinţi.

Din programa pentru examen a fost eliminată materia din semestrul al II-lea.

Contestaţiile pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Evaluarea Națională 2020. Sesiunea specială a Evaluării Naționale 2020

În premieră, în 2020, din cauza coronavirusului, va fi organizată o a doua sesiune de Evaluare Națională, pentru elevii cu probleme de sănătate sau pentru cei aflați în carantină alături de familie.

Calendarul celei de-a doua sesiuni a Evaluării Naționale 2020:

29 iunie - prima probă, la Limba și Literatura Română
30 iunie - proba la Matematică
1 iulie - proba la Limba maternă.

Important! Probele susținute și evaluate în prima sesiune se recunosc în sesiunea a doua, specială, pentru candidații care nu au fost primiți la toate examenele din prima sesiune din cauza temperaturilor.

BAC 2020. Calendar Bacalaureat iunie 2020

Calendarul Bacalaureatului 2020:

3 - 10 iunie - înscrierea candidaților
11 - 17 iunie - echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
22 iunie - limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
23 iunie - limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
24 iunie - proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
25 iunie - proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă
30 iunie - afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00
30 iunie - depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00
1 iulie - depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00
1 - 4 iulie - rezolvarea contestațiilor
5 iulie - afișarea rezultatelor finale la Bacalaureat 2020

BAC 2020. Sesiunea specială a Bacalaureatului 2020

Sesiunea specială BAC 2020 ar urma să se desfășoare peste aproape o lună, începând cu 6 iulie.

29 iunie - 3 iulie - înscrierea elevilor
6 iulie - limba și literatura română – proba E a)
7 iulie - proba obligatorie a profilului – proba E c)
8 iulie - proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d)
9 iulie - limba și literatura maternă – proba E b)
10 iulie - afișarea rezultatelor (ora 12:00)
10 iulie - depunerea contestațiilor în intervalul orar 14.00-19.00
12 iulie - afișarea rezultatelor finale la Sesiunea specială Bacalaureat 2020 (după ora 12:00)

Important! Probele susținute și evaluate în prima sesiune se recunosc în sesiunea a doua, specială, pentru candidații care nu au fost primiți la toate examenele din prima sesiune din cauza temperaturilor.