MENIU

Eugen Tomac, decorat cu Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, de Patriarhul Daniel, la aniversarea reactivării Mitropoliei Basarabiei

Eugen Tomac, decorat cu Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, de Patriarhul Daniel

Eugen Tomac, europarlamentar și președintele PMP, a fost decorat de Patriarhul BOR, Daniel, cu  distincția Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”.

Cu prilejul celebrării a 30 de ani de când Mitropolia Basarabiei s-a reactivat, Eugen Tomac a fost decorat de Patriarhul BOR, Daniel, cu  distincția Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat mai multe distincţii celor care au sprijinit Mitropolia Basarabiei în cele trei decenii de la reactivarea acesteia.

Distincţiile au fost înmânate din partea Preafericirii Sale de către Mitropolitul Teofan, după Sfânta Liturghie arhierească oficiată joi la închiderea manifestărilor aniversare.

„Mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel
Am trăit la Chișinău una dintre cele mai frumoase zile din viața mea.
Preaferictul Părinte Patriarh mi-a oferit, cu prilejul celebrării a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, distincția Ordinul “Maica Domnului Rugătoarea”. Îi sunt profund recunoscător Întâistătătorului nostru pentru această imensă onoare. Fac promisiunea de a purta crucea primită cu smerenie și iubire față de Dumnezeu și poporul nostru.
Românii de la est de Prut au fost lipsiți în perioada sovietică de limba română și credință. Odată cu ocuparea Basarabiei în 1944, Biserica Ortodoxă Română a fost interzisă, la fel și limba română.
Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, limba română a revenit drept limbă oficială în tânărul stat creat, R. Moldova, iar Patriarhia Română a reactivat, în 1992, activitatea Mitropoliei Basarabiei.
Timp de trei decenii, Mitropolia Basarabiei a avut un rol esențial în procesul de unire spirituală a românilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a transmis Eugen Tomac într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât în data de 14 septembrie 1992 reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancţionată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925.  A funcţionat până în anul 1944 inclusiv. Preasfinţitul Petru Păduraru, Episcop de Bălţi, a fost ales locţiitor de mitropolit al Mitropoliei Autonome a Basarabiei de stil vechi.

În data de 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi printr-un Act Patriarhal şi Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române şi având reşedinţa în Chişinău, potrivit basilica.ro.