MENIU

A aşteptat să plece FMI ca să arunce bomba. Ce spune Teodorovici despre salariile bugetarilor

Impactul Legii salarizării în sectorul bugetar nu este cuprins în deficitul bugetar anunțat pentru 2016 la sub 3% din PIB, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. Potrivit estimărilor făcute de Consiliul Fiscal, acest impact este de minim 1,3% din PIB.

Ministrul Finanţelor spune că impactul bugetar al noii legi a salarizării nu a fost estimat încă.

"Nu este inclusă (legea), doar ceea ce s-a aprobat până în prezent de către Guvern, de către Parlament, și măsurile care vor fi marți aprobate în ședința de Guvern (modificările la Codul Fiscal — n.r.). Include și majorarea de 5% pentru pensii anunțată de ministrul Muncii și majorările salariilor la profesori și la medici", a precizat ministrul Finanțelor.

Teodorovici a precizat că actul normativ urmează să fie trimis în Parlament în perioada următoare, și apoi se va ști exact care va fi forma finală a legii, scrie Agerpres.

Chiar dacă Ministrul Finanţelor spune că nu are o estimare a găurii din buget pe care o va produce Legea salarizării, evaluările există şi au fost făcute inclusiv de Consiliul Fiscal.

Astel, potrivit lui Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, impactul brut al majorării salariilor în sectorul bugetar, în conformitate cu noul proiect de lege-cadru a salarizării, este estimat la 15,5 miliarde de lei, iar cel net la 10 miliarde de lei. Majorarea salariilor din sectorul bugetar ar avea un impact de 1,3% din PIB. Cu alte cuvinte, deficitul va sări de 4 procente din PIB.

"Noua lege a salarizării, un pericol mai mare pentru buget decât Codul Fiscal"

În ceea ce privește spațiul fiscal care rămâne Guvernului pentru a putea adopta această lege, pentru a menține deficitul bugetar sub 3% din PIB, ministrul Finanțelor a arătat că acesta va fi cunoscut în momentul în care bugetul pe 2016 va fi trimis în Parlament și mai ales forma sa finală.

Bugetul va fi trimis în Parlament "la termenul legal, adică în noiembrie", a mai spus ministrul de resort.

Bugetul de stat pe 2016 ar putea fi fundamentat pe o creștere economică estimată la 3,4%, o inflație medie anuală de 1,7% și un curs de schimb de 4,44 lei/euro, reiese dintr-un document postat pe site-ul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului, care cuprinde propunerile de buget pentru 2016 și estimările pentru anii 2017 — 2019 transmise de Ministerului Finanțelor Publice ordonatorilor principali de credite.