MENIU

Șefii INS își apără estimarea de creștere economică: "Vâlva care s-a creat e falsă"

Șeful de cabinel al directorului INS, Ilie Dumitrescu, răspunde acuzațiilor care s-au adus în ultimele două zile instituției pe care o conduce cu privire la îmbunătățirea datelor-semnal privind evoluția economiei în primele 3 luni și spune că Statistica este independentă de politic și trebuie să demonstreze întotdeauna cifrele publicate.

"Nu Banca Națională face estimări. Estimările le face întotdeauna Institutul Național de Statistica. În momentul în care INS-ul spune că e atât, poți să spui tu ce vrei, că atât rămâne. La PIB există 4-5 cicluri de prezentare a datelor -datele semnal, provizoriu I și II, apoi date semidefinitive și abia după circa doi ani vin datele definitive. Acesta estimare semnal, de 5.7% reprezintă datele la 45 de zile. Noi mai calculăm și o pre-estimare la 30 de zile pe care o trimitem Eurostat, dar care nu e făcută public. Această vâlvă care s-a creat este falsă, pentru că noi nu avem cum influența raportările a zecilor de mii de entități esantionate. Prognoza pe primul trimestrul unu este însă relativ hazardată. Dar rămâne 5.7%, va garantez! Poate să se schimbe în 5.4 sau în 5.8, dar nu știm încă", a spus joi șeful de cabinet al Președintelui INS, care e plecat la o conferința pe teme de statistica în Luxemburg.

Datele referitoare la creșterea economică de 5,7% din primul trimestru al acestui an au fost contestate din necunoaștere, a mai spus Dumitrescu.

"Uitați-vă și la comunicatele anterioare ale Statisticii. Industria a crescut cu 10%, alte sectoare au avut creșteri cu 12-15%. În această etapă ne-am bazat pe creșterile spectaculoase care au existat", a mai spus Dumitrescu.

Metodele de determinare a PIB-ului sunt doua: cea dupa productie si cea dupa cheltuieli, potrivit Hotnews. La cea prin productie aduc productia pe ramuri si vad care cu cat contribuie. La cea dupa cheltuieli e bazata pe cat a consumat gospodaria...In final rezultatele celor doua metode trebuie sa fie consistente.

Mai multe articole despre:
statistică INS creştere economică