MENIU

Haos în sistemul de termoficare. Primăria înființează două companii care să preia atribuțiile RADET

Cu doar o zi înainte ca RADET să intre în faliment, Primăria Capitalei vine cu o soluție de avarie.

UPDATE: Consiliul General al Municipiului București a aprobat, marți, înființarea a două companii care să preia activitatea RADET, cu doar o zi înainte ca judecătorul sindic să anunțe dacă Regia intră în faliment sau nu. Compania Termoenergetica se va ocupa de producția, distribuția și transportul agentului termic, iar Energetica Servicii va reabilita sistemul de termoficare.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut un apel, marţi, în debutul şedinţei CGMB, pentru susţinerea proiectului care prevede divizarea Companiei Municipale Energetica în două entităţi - Compania Municipală Termoenergetica şi Compania Municipală Energetica Servicii -, menţionând că este posibil ca în cursul zilei de miercuri judecătorul sindic să declare falimentul RADET.

"Aşa cum am informat în toate întâlnirile pe care le-am avut atât cu dvs, cât şi cu administratorii şi liderii de sindicat, atât de la RADET, cât şi de la ELCEN, în şedinţa anterioară de instanţă judecătorul sindic a spus foarte clar că, dacă la următorul termen, care are loc mâine, ANAF - care este principalul creditor - nu vine cu o poziţie fermă privind planul de reorganizare şi solicită din nou o prorogare, RADET va intra în faliment. ANAF, principalul creditor, are mandat ca mâine să solicite o nouă prorogare, ceea ce - eu nu vreau să anticipez, dar mergând pe coerenţa şi logica şedinţelor de instanţă anterioare - este mai mult decât posibil ca judecătorul sindic să facă ceea ce deja a anunţat la anterioara şedinţă şi anume să declare falimentul regiei de termoficare", a precizat edilul general al Bucureştiului.

Firea a subliniat că situaţia RADET reprezintă "un subiect extrem de complex şi dificil", o problemă preluată de la vechile administraţii, în cazul căreia au datoria să găsească o rezolvare "legală şi imediată" atât primarul Capitalei, cât şi consilierii municipali. Ea a adăugat că actuala municipalitate nu este vinovată pentru situaţia în care se află RADET, însă este răspunzătoare să rezolve situaţia.

"După toate cercetările realizate atât de experţii UE, CE, precum şi analizele făcute aici, în ţară, de către toţi experţii şi toate studiile care s-au realizat, nu există posibilitatea înlocuirii acestui sistem centralizat de termoficare decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp, câţiva ani, şi cu costuri foarte mari atât din partea administraţiei, cât şi a primăriei. În concluzie, datoria noastră este să salvăm ceea ce am moştenit, să reparăm toate conductele, să le reabilităm, să le modernizăm - ceea ce am început deja, în cei doi ani şi jumătate de mandat - şi dvs cunoaşteţi foarte bine că, deşi RADET este în insolvenţă, s-au făcut mult mai multe reparaţii şi reabilitări decât în anii precedenţi. Pentru a continua acest proces de modernizare trebuie să existe o entitate, care să preia atât angajaţii de la RADET - peste 3.000 de oameni care stau acum cu sufletul la gură (...) - dar cel mai important este să asigurăm continuitatea alimentării cu apă caldă şi căldură a cetăţenilor", a spus ea.

Primarul general a adăugat că persoanele care susţin respingerea proiectului, invocând faptul că acesta ar reprezenta "un cadou" pentru Firea, dau dovadă de o gândire "mai mult decât meschină, politicianistă şi criminală" la adresa cetăţenilor.

"Cetăţenii au nevoie de apă caldă şi căldură, ţevile nu s-au stricat în ultimii doi ani şi jumătate, aşa le-am preluat cu toţii, conductele sunt foarte vechi, de peste 50 de ani, au avut o durată de viaţă de 25 de ani. Soluţia discutată şi cu liderii grupurilor politice din CGMB, cu experţi din domeniul energiei, cu administratori, cu liderii de sindicat este înfiinţarea a două companii municipale: Termoenergetica şi Energetica Service. Prima va avea ca obiect de activitate producţia, distribuţia şi transportul energiei termice, iar a doua tot ce înseamnă proiectare şi reparaţii. (...) Urgenţa noastră este legată de ziua de mâine, ziua în care poate fi declanşat falimentul RADET, ziua care poate fi un debut al haosului în sistemul de termoficare din Bucureşti", a mai spus Gabriela Firea.

Știrea inițială:

Nu lăsa pe azi, ce poți face mâine. E sloganul care pare că se potrivește perfect autorităților de la noi, transmite Realitatea TV. Deși toată lumea știa cât de gravă e situația RADET, abia acum se încearcă rezolvarea problemei.

Cu o zi înainte de falimentul companiei, Gabriela Firea are de gând să înființeze alte două societăți care să preia activitatea RADET. Așa că a introdus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi un proiect în acest sens.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a făcut ieri un anunț important pentru toți locuitorii Bucureștiului: Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) va intra în faliment în această săptămână.

Gabriela Firea le promite bucureștenilor că nu vor avea de suferit în urma acestei decizii. În ședința de marți a Consiliului General al Capitalei se va vota înființarea a două firme care să preia atribuțiile regiei autonome, dar și de angajații acesteia.

Gabriela Firea, anunț de ultimă oră despre falimentul RADET

Având în vedere înființarea a două mari firme, primarul Capitalei le explică bucureștenilor ce se va întâmpla cu situația actuală, cu apa caldă și căldura din apartamentelor a sute de mii de cetățeni:

,,Chiar dacă pe data de 27 februarie, judecătorul sindic va declara falimentul RADET, avem obligaţia, fiind şi infrastructură critică, să livrăm apă caldă şi căldură către cetăţeni. Nu e o situaţie fericită. Dacă se va ajunge la faliment, trebuie să avem un plan B, unde să meargă toţi angajaţii, 3.000 de angajaţi, iar serviciul să funcţioneze. Mâine, în şedinţa de Consiliu General îi voi ruga pe domnii şi doamnele consilieri să voteze proiectele de hotărâre şi înfiinţarea a două companii, prima termoenergetică, care va avea ca obiectiv de activitate producerea transport şi distribuţia energiei termice, a doua energetica service, care va face toate reparaţiile la aceste ţevi atât de îmbătrânite, și pe data de 27 februarie, daca se va declara faliment, să fim pregătiţi cu companii înfiinţate", a declarat Gabriela Firea luni.

Primăria Capitalei a anunțat săptămâna trecută că planul de reorganizare a RADET, precum și addendum-ul prin care acesta este actualizat cu soluția transferului activității RADET către Compania Municipală Energetica S.A. în locul fuziunii cu ELCEN au fost aprobate în cadrul Adunării Generale a creditorilor RADET.

"Planul de reorganizare a RADET depus la grefa Tribunalului București în data de 02.02.2018, precum și Addendum-ul prin care acesta este actualizat cu soluția agreată de principiu prin HCGMB nr. 296/2018, potrivit căreia activitatea RADET va fi transferată către Compania Municipală Energetica S.A. în locul fuziunii cu ELCEN, au fost aprobate în cadrul Adunării Generale a creditorilor RADET, care a avut loc în cursul zilei de astăzi", a anunțat vineri Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Mai multe articole despre:
RADET