MENIU

Economia Chinei se prăbușește. Efecte vizibile din cauza coronavirusului

Economia Chinei se prăbușește din cauza pandemiei globale de coronavirus. În primele două luni ale 2020, din punct de vedere economic,  țara a remarcat o cădere istorică: producţia fabricilor chineze s-a prăbuşit în cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii.

Economia Chinei este dezechilibrată din cauza covid-19. Investiţiile urbane şi vânzările de retail au scăzut puternic. Autoritățile depun acum eforturi în readucerea la viață economiei din țară.

Biroul Naţional de Statistică anunță că producţia industrială a scăzut cu 13,5% în primele două luni din an , faţă de perioada similară din anul trecut. Este cea mai slabă evoluție a economiei chineze din anul 1990 până în prezent.

Totodată, rata şomajului a crescut cu un procent întreg în doar două luni, de la 5,2% în decembrie la 6,2% în februarie, atingând cel mai ridicat nivel de când se publică oficial datele. Sectorul de property trece şi el printr-o perioadă dură investiţiile scăzând în cel mai rapid ritm din istorie. Preţurile locuinţelor au stagnat pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Analiştii se aşteaptă ca cifrele pe luna martie să fie şi mai slabe şi avertizează că pe total ar putea dura luni întregi până economia revine pe o tendinţă normală în condiţiile în care au apărut perturbări la nivelul întregii economii globale.

”"Cifrele sugerează că o contracţie în primul trimestru este un eveniment cu probabilitate ridicată. Politicile guvernamentale trebuie să se concentreze pe prevenirea falimentelor la scară-largă şi a şomajului", a comentat datele pentru Reuters Zhang Yi, economist-şef la Zhonghai Shengrong Capital Management.

Mai multe articole despre:
covid-19 coronavirus china