MENIU

Economia, ca în roller coster! Cum a ajuns România să se “învârtă în jurul cozii”

Evoluţia economică a României arată precum un carusel. De la plus la minus, datele macro-economice se schimbă într-un ritm alarmant, fapt care indică fragilitatea mediului de afaceri. Cum ieşim din această cursă în care pare care ca ne învârtim în jurul cozii? Vezi ce spun analiştii de la compania de business information şi credit risk management KeysFin.

A reintrat sau nu România în recesiune? Suntem pe buza prăpastiei? Am ieşit din criză şi sunt pe creştere economică, chiar dacă una modestă? Când îşi va reveni, cu adevărat, economia?

  Întrebări la care, dacă este să intrebăm factorul politic, vom primi răspunsuri diferite, în funcţie de interese. Cei de la putere ne vor spune că economia creşte în continuare doar ca ritmul a încetinit puţin. Cei din opoziţie i-au pus deja coroana mortuară, dovadă gestul făcut zilele trecute în Palament, cu ocazia reexaminării reducerii CAS cu 5 puncte procentuale.

 Dincolo de opiniile politicienilor, vădit influenţate de campania electorală în care se află pe termen nelimitat, rămân cifrele. Iar acestea spun, în mod clar, că economia a încetinit, iar trendul continuă.

 Dincolo de datele privind evoluţia PIB-ului, care arată o scădere consecutivă de două trimestre (recesiune tehnică), din economie vin informaţii care ridică semne de alarmă. Unul semnificativ, de ultimă oră - Numărul înmatriculărilor de firme si persoane fizice s-a prăbuşit în primele şapte luni.

 Potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice s-a situat la 63.331, în scădere cu 24,33%, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 83.694.

 Analiştii de la KeysFin afimă că această statistică este de natură să arate cel mai bine situaţia din economie. “Reticenţa în deschiderea unor noi business-uri este mai pregnantă ca oricând. Din datele pe care noi le monitorizăm , nu a existat în ultimii 10 ani o astfel de perioadă”, au spus aceştia.

 Motivele ţin de accentuarea blocajului financiar şi de evoluţia semnificativă a costurilor de business, de la creşterea fiscalităţii (taxe şi impozite noi sau majorate) până la cele ce ţin de funcţionarea afacerii – utilităţi şi carburanţi.

 Datele sunt relevante şi pentru că, privind în perspectiva anilor trecuţi, evoluţia înmatriculărilor de firme a coincis întotdeauna cu cea a economiei.

 Mai mult chiar, ne aflăm sub media europeană la numărul de firme nou înfiinţate, asta în condiţiile în care, teoretic, România are o economie în dezvoltare (emergentă).

 Evoluţia negativă a fost anticipată încă din trimestrul II, când semnalele de alarmă erau foarte clare. Dincolo de restrângerea business-ului, analiştii KeysFin remarcau, într-o analiză,  faptul că veniturile românilor au atins, potrivit datelor INS, minimul ultimilor 3 ani.

 Statistica realizată de KeysFin arăta, totodată, că în timp ce veniturile românilor au scăzut (2477 lei faţă de 2521 lei în 2013), cheltuielile au crescut odată cu scumpirile, de la 780 de lei/persoană în T1 2012 la 809 lei în T1 2013 şi 834 lei/persoană în primele trei luni din 2014.

 De altfel, potrivit unui studiu GFK, chiar dacă economia românească este pe creştere, acest salt economic nu a avut deocamdată impact asupra românilor.

 Rezultatele sondajului arată că așteptările privind starea economiei sunt în continuare negative ( -10,4 puncte). De asemenea, așteptările românilor privind veniturile sunt și ele, cu toate că doar marginal, sub media pe termen lung de zero puncte, situându-se la -0,7 puncte.

 În momentul de față, dorința de cumpărare este în continuare în teritoriul negativ, (-14 puncte), respectiv la același nivel ca și în luna martie.

 “Economia trăieşte în mare parte din consum. Dacă românii nu au bani la dispoziţie, n-au cum să susţină motorul economic. Cum preţurile au crescut, taxele de asemenea, iar creşterea salariilor este doar o himeră, era de aşteptat ca această situaţie să afecteze evoluţia întregii economii”, afirmă analiştii KeysFin.

 Iar cum statul, principalul jucător din economia românească, şi-a redus masiv investiţiile, trendul negativ s-a accentuat.

Ce sanse avem sa iesim din criza, cum putem face asta si ce inseamna evolutia economica sub forma de "o", aflati din continuarea analizei, disponibila pe site-ul Keysfin.com