MENIU

Scandal în Parlament. Dragnea, acuzat că a FURAT un amendament PNL. Andronescu, foc și pară

Scandal în comisiile de buget finanţe unde se împart banii statului! PNL a acuzat PSD de furt şi de dublă măsură. Circul a pornit de la masa caldă a copiilor în şcoli. Opoziţia spune că Liviu Dragnea le-a furat propunerea de suplimentare a fondurilor pe acest subiect, iar Puterea a aprobat amendamentul semnat de şeful PSD şi l-a respins pe cel iniţiat de liberali. 

Un amendament semnat de Liviu Dragnea care prevedea tăierea cu 153 de milioane de lei din bugetul AEP (Autorității Electorale Permanente ) și direcționarea acestora către programul "Masă caldă pentru elevi" a creat scandal în ședința comună a comisiilor de buget.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan i-a acuzat pe social-democrați că amendamentul semnat de președintele PSD și votat inițial în comisiile reunite de buget-finanţe a fost furat de la liberali, care s-au văzut cu același amendament respins.

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat marţi, după ce comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale, în creştere cu 46,73% faţă de 2018, că banii vor fi folosiţi pentru extinderea programului masă caldă în şcoli.

„Există un amendament, care a şi trecut, potrivit căruia, 140 de milioane de lei se iau de la Autoritatea Electorală Permanentă şi această sumă trece la capitolul cheltuieli de capital, din care noi urmează să facem investiţii. De asemenea, au mai trecut 100 de milioane prin redistribuire la cheltuielile pentru susţinerea universităţilor. Să putem să facem masa caldă, trebuie să pregătim şcolile. Şcolile trebuie să aibă cantină, în care noi să dăm masa caldă copiilor. Extinderea mesei calde se loveşte de acest impediment. Noi, în acest moment, avem OUG, funcţionează acum şi avem 50 de şcoli care servesc masa caldă, sunt alese în aşa fel încât sunt şcoli cu elevi cu probleme sociale. Programul acesta este de 3 ani. Ca să-l putem extinde, va trebui să ne gândim cum să facem investiţii în şcoli să avem cantine”, a declarat Ecaterina Andronescu după ce Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, marţi, raport favorabil bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale.

Andronescu a spus, după ce Opoziţia a acuzat în timpul dezbaterii în Comisie că Liviu Dragnea a plagiat un amendament al PNL, că„atunci când facem ceva pentru sistemul de învăţământ, nu trebuie să câştigăm politic, trebuie să câştige sistemul”.

„Eu cred că atunci când facem ceva pentru sistemul de învăţământ, nu trebuie să câştigăm politic, trebuie să câştige sistemul. Aici nu am văzut asta. Pentru toaletele şcolilor care au grupuri sanitare în curte sunt 65 de milioane şi îi avem într-un capitol separat”, a spus ministrul Educaţiei.

Andronescu: Există varianta ca primul semestru să se încheie înainte de sărbătorile de iarnă

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, marţi, că există varianta ca primul semestru al anului şcolar să se încheie înainte de sărbătorile de iarnă, dar să fie micşorată vacanţa.

„Haideţi să închidem bugetul şi să încercăm să facem lucruri mai bune pentru şcoală. Nu vreau niciodată, prin nicio măsură pe care o voi lua, să bulversez sistemul de învăţământ. Aş vrea să nu mai creăm probleme acestui sistem. Ceea ce a fost în acest an, aţi văzut şi dumneavostră, vacanţa de iarnă începe în 21 septembrie, se termină în 11 sau 12 ianuarie, deci 3 săptămâni de vacanţă, 2 săptămâni de şcoală şi pe urmă iar vacanţă. Dacă reuşim să găsim o formulă să nu micşorăm vacanţele şi să încheiem semestrul înainte să încheiem vacanţa de iarnă, atunci probabil asta ar trebui să facem (modificarea structurii semestrului astfel încât primul semestru să se încheie înainte de vacanţa de iarnă - n. r.)”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andornescu, marţi, la Parlament.

Ministrul Educaţiei a declarat că modificările vor fi făcute fără micşorarea vacanţei. (Deci ar fi o variantă ca primul semestru să se încheie înainte de vacanţă? - n.r.). Dar fără să micşorăm vacanţă. Eu am vorbit de micşorarea semestrului, toată lumea a vorbit de reducerea vacanţei”, a spus Andronescu.

Ministrul Ecaterina Andronescu a fost prezentă marţi la Parlament, în cadrul şedinţei comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe, care au dat raport favorabil bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale, în creştere cu 46,73% faţă de 2018.