MENIU

După CATASTROFA ECOLOGICĂ de la Kolontar, UN NOU PERICOL AMENINŢĂ UNGARIA

Ecologiştii denunţă pericolul reprezentat de un rezervor de noroi roşu în Ungaria

Rezervorul de noroi roşu de la Almasfüzitö, în nord-vestul Ungariei, este o ameninţare gravă la adresa mediului, alertează Greenpeace, după trei ani de la catastrofa ecologică de la Kolontar, unde un rezervor similar a cedat provocând o catastrofă ecologică de amploare, relatează AFP.

Situat pe malul Dunării, la aproximativ 100 de kilometri în amonte de Budapesta, "acest rezervor este unul dintre locurile cele mai periculoase din Ungaria", a declarat pentru AFP Gergely Simon, un expert în toxicologie din cadrul Greenpeace.

În 2010, un rezervor a cedat la Kolontar, în vest, deversând o cantitate uriaşă de noroi roşu toxic pe teritoriul mai multor sate din vecinătate, provocând moartea a zece persoane şi o catastrofă ecologică de mare amploare.
Greenpeace denunţă atât tehnologia depăşită care stă la baza rezervorului de la Almasfüzitö, cât şi scurgeri. Potrivit ONG-ului, niveluri foarte ridicate de elemente toxice, ca arsenic sau molibden, au fost relevate pe terenuri din vecinătate.

Instalaţia stochează aproximativ şase milioane de noroi roşu în opt rezervoare, unul dintre ele aflându-se sub cerul liber, iar celelalte fiind izolate cu un teren verde împădurit. Tata Industries, firma care exploatează rezervoarele, invocă prezenţa unor animale - castori, stârci gri şi lopătari - pe aceste terenuri,, respingând criticile.

Însă, potrivit altei asociaţii ecologiste, Cercul Dunării, pericolul nu este la suprafaţă, ci la nivelul subsolului. "Problema este permeabilitatea fundului rezervorului, care se află în contact cu stratul freatic", afirmă preşedintele organizaţiei, György Dropp, care evocă de asemenea riscuri de inundaţie. În noiembrie, Uniunea Europeană (UE) a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei pentru nerespectarea directivelor europene privind gestionarea deşeurilor cu privire la aceste rezervoare.