MENIU

DOVADA că Guvernul s-a comportat ca un infractor la miez de noapte. Ordonanțele, ascunse din nou

Ordonanțe trecute pe sub masă
Ordinea de zi a Sedinței de Guvern în care au fost trecute pe sub masă cele două Ordonanțe pe justiție

Guvernul a adoptat, marţi seară, la ora 21.00 cele două Ordonanțe de urgență privind graţierea și modificarea codurilor penale, ținându-le ascunse până în ultima clipă, fără a le trece în ordinea de zi a ședinței de Guvern. 

Guvernul a adoptat, marţi seară, la ora 21.00 cele două Ordonanțe de urgență privind graţierea și modificarea codurilor penale, ținându-le ascunse până în ultima clipă, fără a le trece în ordinea de zi a ședinței de Guvern. 

Întrebat de ce nu au fost trecute pe ordinea de zi proiectele de lege care au scos în stradă aproape 100.000 de români, ministrul Justiției, Florin Iordache, s-a eschivat și a spus că sunt situații în care apar și proiecte suplimentare și că, în afara documetelor pe Justiție, au fost adoptate și hotărâri pe Transporturi în această seară.

Jurnalistul Rareș Bogdan a dezvăluit în emisiunea "Jocuri de Putere" de marți noapte că cele două proiecte de lege NU au fost trecute nici pe lista suplimentară a ședinței de Guvern, ci miniștrii prezenți la ședință au aflat de decizii tocmai în momentul în care au fost luate.

O situație similară a fost în urmă cu mai bine de o săptămână când președintele Iohannis s-a autoinvitat la ședința de Guvern condusă de Sorin Grindeanu și a împiedicat trecerea "ordonanțelor discrete". Atunci șeful statului a luat decizia sa mearga la sedinta de guvern fara ca premierul Grindeanu sa il invite.

Ordinea de zi a Sedinței de Guvern în care au fost trecute pe sub masă cele două Ordonanțe pe justiție:

 

Noua OUG, adoptata intr-o sedinta nocturna si fara ca macar sa fi fost anuntata si pusa pe ordinea de zi, prevede dezincriminarea abuzului in serviciu pentru prejudicii sub 200.000 de lei. Astfel, scapa de justitie o multime de politicieni, inclusiv Liviu Dragnea, care este judecat intr-un astfel de dosar.

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

”La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru graţiere şi OUG pentru modificarea Codurilor Penale