MENIU

DOSARUL REFERENDUMULUI. 200 de persoane din Gorj şi Vrancea, audiate la Bucureşti

<p>Peste 140 de persoane din Gorj şi Vrancea, aduse la Bucureşti pentru audieri &icirc;n dosarul referendumului</p>
<p>DOSARUL REFERENDUMULUI. Peste 100 de persoane, aduse &icirc;n Bucureşti pentru audieri</p>

Audieri maraton, astăzi, în "dosarul Referendumului". Peste 200 de persoane din judeţele Gorj, Vrancea şi Teleorman au jurat pe Biblie că NU au votat în 2012 la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, deşi pe liste apare că şi-au exercitat dreptul de vot. Oamenii, mulţi dintre ei bătrâni şi bolnavi, au fost aduşi cu autocarele ca să stea de vorbă cu magistraţii Instanţei Supreme. În acelaşi dosar, vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat că şi-a folosit influenţa pentru fraudarea referendumului. "Îmi pare sincer rău pentru oamenii aceia în vârstă", a spus Dragnea.

În jurul orei patru dimineaţa, două sute de oameni din Teleorman, Gorj şi Vrancea au fost îmbarcaţi în mai multe autocare, cu destinaţia Bucureşti. Pe numele lor, judecătorii au emis mandate de aducere, astfel că poliţiştii au avut grijă ca toţi să fie prezenţi la procesul referendumului de demitere a preşedintelui din 2012.

Autocarele au fost escortate de o maşină de poliţie, dar şi de o ambulanţă, având în vedere că majoritatea sunt în vârstă. Maşinile au fost întâmpinate la instanţă de câţiva manifestanţi care strigau lozinci împotriva lui Traian Băsescu.

Procesul a avut loc astăzi la sediul Curţii Militare de Apel, acolo unde a fost pusă la dispoziţie o sală mai încăpătoare decât cele existente la Instanţa Supremă.

Imediat după finalizarea audierilor, cei 200 de martori au fost duşi înapoi acasă cu aceleaşi autocare. Următorul termen în proces va avea loc pe 20 noiembrie.

În acest dosar, soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au fost judecaţi separat de ceilalţi 73 de inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce şi-au recunoscut vinovăţia. La 2 iulie, instanţa supremă i-a condamnat pe cei doi la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi le-a stabilit acestora un termen de încercare de trei ani şi patru luni, potrivit Mediafax.

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul "Fraudă la referendum", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.