MENIU

Autoritățile avertizează: O nouă înșelăciune în numele unei companii de electricitate. Atenție la mesajele false!

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică lansează un nou avertisment către români.  Acesta se referă la o campanie de phishing/scam ce are ca ţintă compania Transelectrica, iar cetăţenii sunt sfătuiţi să evite accesarea link-urilor incluse în mesajele SMS.

„Echipa DNSC vă supune atenției un nou val de atacuri de tip #phishing / #scam propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România. Campania impersonează compania Transelectrica și folosește scenariul deconectării serviciilor pentru neplată, așa cum se poate observa din imaginile atașate.
 Odată ce potențiala victimă accesează link-ul din curiozitate, este redirecționată către un site de phishing cere și colectează date sensibile (personale și de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor.
 Deși conține elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimiși (ithmeony[.]space)!”, avertizează DNSC.

„Textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.
- Verificați mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea pune în pericol datele 
- Atunci când nu sunteți siguri că ar fi trebuit să primiți un mesaj, verificați transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative
- Evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii 
- Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri.
- Dacă ați furnizat din neatenție date de card, este important să anunțați imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneți o plângere la Poliție (online sau la cea mai apropiată secție)”, mai spun autoritățile.

„Accesați sigurantaonline.ro și vă puteți antrena pentru a detecta și evita astfel de tentative de fraudă! #SigurantaOnline este o campanie de conștientizare dedicată evitării fraudelor de pe internet, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri importanți din sectorul privat IT&C:
https://quiz.sigurantaonline.ro”, ne mai sfătuiește DNSC.