MENIU

DNA vrea să facă percheziții la un ales din Parlamentul României: Cei ACUZAȚII i se aduc

Direcția Națională Anticorupție

Infromație de ultima oră! Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere parlamentului încuviințarea percheziției informatice în cazul deputatului Adrian Miuțescu. Procurorii l-au pus sub acuzare pentru 8 infracțiuni de folosire a influenței unui lider politic, după ce ar fi aranjat numiri în funcții publice. 

Procurorii l-au pus sub acuzare pentru săvârşirea a opt infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 

Prin urmare, se cere să se verifice telefonul deputatului. Pentru a putea face această percheziție este nevoie însă de acordul Paralementului.

Prin urmare, șeful DNA a întocmit acest referat care merge la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), iar mai apoi cărte șeful Ministerului Justiției care poate cere Camerei Deputaților să ia în consideratie solicitare facută de procurori. 

"În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 932/VIII/3 din data de 12 noiembrie 2021, în considerarea prevederilor legale și constituționale, procurorul șef al DNA a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a percheziției informatice în dosarul penal privind pe Miuțescu Gheorghe Adrian, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art. 13 din Legea 78/2000).
Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal (9 volume) întocmite de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Pitești, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice.
Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv", se arată în comunicatul DNA, publicat, astăzi, pe site-ul instituției.