MENIU

Din culisele dezacordului cu FMI. Ce i-a enervat pe experții internaționali

FMI critică tăierea investițiilor în România

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că Guvernul și partenerii financiari internaționali nu au reușit să ajungă la un consens doar pe două puncte din lista subiectelor discutate, însă restul obiectivelor au fost îndeplinite. Sunt voci apropiate discuțiilor care îl contrazic pe premier.

Oficialii FMI s-au arătat nemulțumiți de mai multe promisiuni neonorate de Guvernul României, una dintre cele mai importante fiind legată de reforma companiilor de stat și eșecul managementului privat.

De asemenea, delegația FMI-Comisia Europeană a criticat tăierea investițiilor în 2014 de către Guvernul Ponta.

"Acordul cu FMI este blocat, adică niște puncte de vedere separate. FMI ne spune că actualul Guvern n-a făcut nimic legat de ceea ce s-a angajat, iar Guvernul ne spune că totul e roz.

Suntem într-un impas și pentru România este un lucru rău. Se transmite un mesaj care nu este bun pentru creditorii externi, piețele financiare și pentru mediul de afaceri. Cei de la FMI au criticat tăierea investițiilor. S-au tăiat investițiile iar România putea să aibă o creștere economică mai mare cu 1%", a declarat fostul ministru de Finanțe, deputatul PNL Gheorghe Ialomițianu.

Concluziile FMI: România se menţine vulnerabilă la şocuri externe

Fostul ministru de Finanțe susține că Guvernul a mințit în legătură cu acordul CE privind amânarea calendarului de liberalizare la energie și gaze.

"Și de data aceasta acordul cu FMI nu se finalizează cu scrisoare de intenție pentru că actualul Guvern nu și-a îndeplinit angajamentele față de organismele internaționale legate de reformele în companii — acolo au încetat, companiile încă sunt pe pierderi — și nu s-au înțeles legat de calendarul de liberalizare a prețurilor la energie și gaze pentru personalul casnic. Aici Guvernul Ponta a mințit.

Anul trecut ne-a spus că are acord cu Comisia Europeană privind amânarea calendarului de liberalizare la energie și gaze. Lucrul acesta ni l-au confirmat cei de la Comisia Europeană, FMI, că Guvernul nu are o aprobare din partea Comisiei Europene", a mai afirmat fostul ministru de Finanțe.

FMI atrage atenția că se acumulează presiuni pe partea de cheltuieli, în documentul publicat la finalul vizitei la București. De asemenea, anul 2014 a fost cel mai prost în gestionarea companiilor de stat.

Pentru soluţionarea deficitului tot mai mare de infrastructură se impun investiţii publice mai eficiente, determinate de o absorbţie mai mare de fonduri UE. Ȋn pofida unui trecut marcat de cheltuieli de capital peste media celorlalte ţări similare ei, densitatea infrastructurii din România este relativ scăzută, mai spun oficialii FMI.

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că Guvernul nu s-a înțeles cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite.

Potrivit premierului, acordul este în vigoare și cele două probleme vor fi rediscutate în luna aprilie. Măsurile care au rămas în discuție cu FMI, a adăugat el, sunt de ordin structural, cu impact economic și social important.

Mai multe articole despre:
investiţii FMI acord FMI negocieri FMI