MENIU

Diferențe termice URIAȘE. Avertisment teribil de la meteo: urmează FENOMENE EXTREME

Diferențe termice URIAȘE. Avertisment teribil de la meteo: urmează FENOMENE EXTREME

Ninsori și frig pătrunzător în Europa, căldură excesivă în Australia. Află, din materialul următor, cum explică specialiștii climatologi uriașele diferențe termice și cum ne afectează acestea sănătatea.

"Acum, în Australia e vară și avem un val de căldură foarte intens, cu temperaturi chiar și de 49 de grade Celsius. Zilele ce urmează vor aduce acolo iar temperaturi foarte mari. Aceste temperaturi ridicate în emisfera sudică sunt, până la urmă, o confirmare a mersului încălzirii globale. 2018  fost al patrulea cel mai călduros an, iar anul 2019 se prognozează a fi chiar mai cald decât 2018, la nivel global", a declarat, duminică, într-o intervenție la Realitatea TV, Roxana Bojariu, expert climatolog la Administrația Națională de Meteorologie.

"În România, avem o creștere accentuată a temperaturii medii anuale, de exemplu. Anul 2018 a fost al treilea cel mai călduros din 1961, de fapt, din 1901... Și se pare că aceste valuri de căldură și la noi sunt mult mai dese și mai intense, mai ales pe sud, extremitatea vestică și în sud-estul, sudul Moldovei", explică Bojariu.

Potrivit expertului climatologic, creșterea graduală a temperaturii medii anuale aduce cu sine fenomene meteo extreme care vor lovi și anul acesta.

"Pâna la urmă, nu doar creșterea temperaturii medii anuale e semnul încălzirii globale. Această creștere graduală este însoțită și de fenomene extreme și aici vine problema pentru că va trebui să le facem față și în anul care vine, așa cum am avut de-a face cu ele și în anii precedenți", a continuat Bojariu.

Cum ne afectează sănătatea aceste schimbări climatice? "Acest val de gripă de la noi e unul care ține de aspectul sezonier, de condițiile de iarnă. Dar se modifică și patternurile în ceea ce privește epidemiile, anumite boli inclusiv cele transmise prin viruși care, la rândul lor, pot fi purtați de anumite animale care-și modifică habitatul. De exemplu, țânțarii de un anumit tip care pot duce cu ei anumite boli și care înaintează spre latitudinile nordice, odată cu încălzirea globală. Evident că peste tot se produc modificări care afectează sănătatea", spune Bojariu.