MENIU

Dezvăluiri bombă. Inculpați celebri din România au cotizat BANI GREI în SUA

Lobby la Congresul SUA

Inculpaţi celebri din România şi-au cumpărat influenţa la congresul american după ce au plătit peste 3 milioane de dolari pentru acțiuni de lobby, scrie jurnalista Sorina Matei pe blog. Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, Dan Adamescu, Dinu Patriciu şi Gruia Stoica sunt doar câteva nume de pe lista ziaristei.

Jurnalista Sorina Matei precizează în ancheta publicată pe blogul personal că există 9 companii sau instituţii, dar şi persoane care au angajat pe teritoriul SUA companii celebre de lobby, de avocatură sau de comunicare pentru a-şi promova şi susţine interesele în Camera Reprezentanţilor, în Senat sau alte structuri ale administraţiei americane. Şi totul s-a făcut cu bani grei, peste 3 milioane de dolari.

,,Dintre acestea se distinge compania Gabriel Resources LTD, controlată de miliardarul israelian Benyamin/Beny Steinmetz care a plătit în Congresul SUA activităţi de lobby de 1,8 milioane dolari pentru promovarea intereselor miniere în România. În plus, societatea de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a plătit până acum 370.000 de dolari pentru activităţi de lobby referitoare la „supremaţia legii” în Congresul SUA, Rompetrol –800.000 de dolari, Grampet SA/Gruia Stoica- 30.000 de dolari şi Dan Adamescu, prezentat în Congresul SUA ca “prozonier/deţinut politic în România”, a plătit 130.000 de dolari", scrie Sorina Matei.

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz este în prezent arestat la domiciliu de autorităţile din ţara sa. Despre Dan Adamescu, Sorina Matei oferă detalii interesante.

,,Omul de afaceri român, Dan Adamescu, a angajat pe 18 August 2014, firma americană MSLGroup Americas Inc/Qorvis MSL Group ca să-şi facă lobby în Congresul SUA pentru creşterea gradului de conştientizare a situaţiei lui Dan Adamescu, deţinut politic în România."

Al treilea nume celebru prezentat este Dinu Patriciu, care şi el ar fi angajat firme de lobby, transmite Realitatea TV. Iniţial, în iunie 2005, firma BGR Government Affairs a fost contractată pentru a desfăşura activităţi de lobby în Congresul american, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul Trezoreriei americane, US Trade Representative şi Consiliul de Securitate Naţională al SUA.

"Ulterior, pe 29 August 2007, grupul Rompetrol a mai angajat o firmă de consultanţă – Williams Mullen Strategies din Washington DC- pentru a-i face lobby în interiorul administraţiei americane şi în Congres pe probleme de legislaţie, imagine a companiei, relaţii guvernamentale şi consiliere strategică, toate activităţile de lobby ale Grupului Rompetrol finalizându-se pe 1 Decembrie 2008, "mai scrie Sorina Matei.

 
Mai multe articole despre:
Beny Steinmetz