MENIU

Destăinuirile de groază ale gardienilor din închisorile nord-coreene: Morții sunt cei norocoși

În toiul tulburărilor crescânde dintre Occident și Coreea de Nord, o fostă gardiană din lagărele de exterminare ale republicii a acordat un interviu în care relatează fapteleabominabile care au loc în centrele de detenție, ascunse în munți.

Lim Hye-jin povestește cum, la vîrsta de 20 de ani, fostul gardian, aflată în plină formare ca gardian, aceasta a fost forțată să privească cum mai mulți membri ai unei singure familii au fost uciși cu sălbăticie, după ce au încercat să scape de regimul represiv.

Ea susține că atât gardienii, cât și deținuții au fost obligați să-i înconjoare și să-i bată pe cei care încercaseră să evadeze, târându-le trupurile peste sârmă ghimpată.

Lim Hye-jin a declarat pentru Sunday Mail: „Doi frați au fost decapitați în fața tuturor. Ne-au chemat pe toți să ne uităm, iar acest fapt reprezenta un avertisment ca să nu fugă nimeni. Ceilalți prizonieri au fost puși să arunce cu pietre în ei.”

Un incident – care a inclus violul și tortura - a lăsat-o atât de traumatizată, încât nu a putut mânca zile întregi.

Într-o altă ocazie, a asistat cum o femeie a fost dezbrăcată și incendiată, pentru că a „deranjat” un gardian în timp ce ea a fost interogată pentru o crimă pe care nu a comis-o.

Lim a declară că gardienii nord-coreeni „nu-i privesc pe deținuți ca pe ființe umane, ci ca pe niște animale.”

Ea a adăugat: „Ne-au fost spălate creierele pentru a nu simți nicio empatie pentru prizonieri. Ni sa spus că au comis crime teribile. Acum știu că erau oameni obișnuiți, așa că mă simt foarte vinovată.

Centrele de detenție s-au aglomerat în ultimii șase ani, după ce Kim Jong-un a preluat dictatura lăsată moștenire de familie.

Thor Halvorssen, din cadrul Fundației pentru Drepturile Omului, care îi asistă pe dezertori, a declarat:

„De la gulag-urile lui Stalin și lagărere de concentrare ale lui Hitler, omenirea nu a văzut un sistem atât de meticulos organizat pentru a pedepsi și dezumaniza o populație întreagă.”

Ahn Myung-Chul, un alt gardian care a lucrat în patru tabere diferite, a declarat: „Cei care mor sunt norocoși. Aceasta este sclavia modernă, iamenii sunt torturați zeci de ani.”

Astăzi, Lim Hye-jin locuiește în capitala Coreei de Sud, Seul, la doar 35 de mile de granița coreeană, dar într-o lume îndepărtată de regimul despotic care a ținut-o într-un prizonierat barbar, menționează Express.