MENIU

Descoperirea veche de sute de milioane de ani are implicații mari în explicarea evoluției

Oamenii de știință au descoperit cele mai vechi urme de pe Pământ, care se pare că datează de acum 550 de milioane de ani. Vezi cărui animal au aparținut urmele și ce dezvăluie acestea despre primele animale care au trăit cândva pe Terra.

Amprentele aparțin unei creaturi marine necunoscute, care, fără îndoială, era foarte bizară. Acestea au fost descoperite de către cercetători într-o zonă calcaroasă din China.

„Fosilele din perioada Ediacaranului sunt extrem de rare. Puținele animale care au trăit în acea perioadă – cu 635 și 521 milioane de ani în urmă – aveau o textură moale și ciudată, fără oase sau dinți", au declarat cercetătorii. „Țesuturile moi nu sunt predispuse fosilizării, deoarece se degradează repede după moarte".

Ca să înțelegi mai bine, Ediacaranul este perioada de dinaintea exploziei Cambriene (541 – 510 milioane de ani în urmă), iar, așa cum sugerează fosilele cercetătorilor, atunci au apărut unele dintre cele mai vechi creaturi ale Pământului.

Cercetătorii au descoperit cele mai vechi urme de pe Terra

Fosila Shibantan, așa cum a fost ea numită de către cercetători a fost descoperită în regiunea Yangtze Gorges din China.

În perioada Ediacaranului, acest teren era situat în apropierea unei mări antice. Cercetători de la Chinese Academy of Sciences și Virginia Tech susțin că fosila este veche de 551 – 541 milioane de ani.

Mai exact, oamenii de știință au descoperit urmele gravate pe suprafața unei roci antice, ceea ce indică faptul că animalele asemănătoare viermilor se îngrămădeau și alunecau pe suprafața pietrei. Studiul a fost condus de cercetătorii Zhe Chen și Shuhai Xiao și sugerează că urmele au fost realizate de un animal bilateriat cu membre pereche. 

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare descoperire ştiinţă urme