MENIU

Descoperire fără precedent din vremea dacilor. Ar putea rescrie istoria!

<p>Descoperire Daci</p>
<p>Descoperire Daci</p>
<p>Descoperire Daci</p>
<p>Descoperire Daci</p>
<p>Descoperire Daci</p>

Doi pasionați de arheologie din județul Gorj au găsit o matriță de bătut monedă din vremea dacilor, prima de acest fel găsită în țara noastră.

Doi gorjeni, pasionați de căutarea lucrurilor îngropate în pământ, nu neapărat "comori", au dat la sfârșitul săptămânii trecute, în zona Târgu-Cărbunești, peste ceva ce pare a fi o matriță pe care dacii o foloseau în urmă cu două milenii pentru a-și "tipări" propriile monede din metal.

Gorjenii Sorin Maria și Valentin Cârstea colindă de ani de zile dealurile din județ, iar de-a lungul timpului au descoperit diverse obiecte pe care le-au predat gratuit autorităților. La fel au procedat și de data aceasta, când și-au dat seama că ar putea avea de-a face cu o descoperire epocală.

Arheologii de ocazie ar putea primi o recompensă de până la 45% din valoarea descoperirii. Ei au scos din pământ și anul trecut câteva sute de monede romane. Bărbații spun însă că matrița este cea mai importantă descoperire a lor, mai ales că este prima de acest fel găsită în țara noastră.

Matrița de bătut monedă era îngropată la aproximativ 15 cm adâncime, într-o pădure de la marginea orașului Târgu-Cărbunești.

Piesa a fost predată Muzeului Județean de Istorie din Târgu-Jiu, unde va fi supusă unor expertize amănunțite.

Dotați cu detectoare de metal, bărbații au găsit o matriță folosită de daci, în urmă cu peste două mii de ani, la realizarea de monede din argint. Pe partea din bronz, care se imprimă pe monede, se găsește un cal stilizat.

Celor doi pasionați de arheologie nu le-a trebuit mult să-și dea seama ce comoară au găsit.

Potrivit legii, cei care fac descoperiri arheologice importante primesc 30 la sută din valoarea obiectelor găsite, iar dacă acestea sunt încadrate la categoria "Tezaur", se mai adaugă 15 procente.

Matrița din fier și bronz era folosită pentru realizarea de imitații după monedele străine, pe care dacii le puneau apoi în circulație. Zona unde a fost făcută descoperirea este ,deocamdată, ținută secret, potrivit TVR, pentru a-i împiedica pe vânătorii de comori să distrugă situl arheologic.

Mai multe articole despre:
daci monede dacice