MENIU

Descoperire arheologică impresionantă la Alba: "Datează dinaintea cuceririi romane"

Descoperire arheologică impresionantă

O descoperire arheologică impresionantă a fost făcută la aproximativ 20 de kilometri de Zlatna, judeţul Alba, la începutul acestui an. Este vorba despre cinci morminte din perioada dacică, în care au fost găsite arme și unelte din fier, de mai multe tipuri.

Obiectele au fost predate la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar cei care le-au găsit vor fi recompensați conform legii, cu 30% din valoarea lor. Acestea vor fi restaurate și expuse în muzeu în aproximativ două luni, scrie http://alba24.ro.

Potrivit site-ului detectiemetal.com, este vorba despre cinci sici (pumnale), o seceră, cinci suliţe şi două zăbale pentru cai. Cel care le-a găsit este Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna, care susţine pe blogul menţionat că a ajuns la locaţie de pe Valea Galaţi sau Valea Mică, după o oră de mers de la Zlatna. Locul se află între două stânci de aproximativ 20 de metri înălţime.

Artefactele au fost aduse la Muzeul Național al Unirii, unde vor fi examinate în detaliu. Potrivit directorului muzeului, Gabriel Rustoiu, este vorba despre unelte și arme dacice care datează dinaintea cuceririi romane, de la sfârșitul secolului II î. Hr.

Obiectele descoperite recent vor face din colecția muzeului din Alba Iulia cea mai mare colecție de sica din țară. "Este vorba de piese dacice, 5 sica si 5 lănci din fier, două zăbale, un pinten, care au fost găsite în zona Ceru Băcăinți, lângă Zlatna și predate muzeului săptămâna trecută. Acum, vom avea cele mai multe sica din țară", a declarat directorul muzeului, Gabriel Rustoiu.

În civilizația dacilor, luptătorii erau înmormântați cu tot cu arme, astfel se explică faptul că în mormintele dacice se găsesc tot felul de obiecte. "În general oamenii erau înmormântați cu obiecte folositoare în lumea de apoi. O sabie nu se transmitea din generație în generație. Dacă murea luptătorul, era înmormântat cu tot cu arma", a explicat Gabriel Rustoiu.

Mai multe articole despre:
descoperire arheologică daci luptători daci