MENIU

Decizie extremă în fața pandemiei: Stare de URGENȚĂ 3 luni după creșterea infectărilor COVID-19 - Unde se întâmplă

Decizie extremă în fața pandemiei: Stare de URGENȚĂ 3 luni după creșterea cazurilor COVID-19

Letonia a declarat luni stare de urgenţă sanitară la nivel naţional pentru o perioadă de trei luni după creșterea alarmantă a infectărilor coronavirus.

Numărul contaminărilor zilnice este în prezent de peste o mie în această ţară baltică, cu 1,9 milioane de locuitori, înregistrând o rată de răspândire a coronavirusului mai mare decât cea constatată la începutul anului.

Autoritățile au decis instituirea stării de urgență din cauza nivelurilor record de infectări cu COVID-19, în timp ce vaccinarea populaţiei împotriva noului coronavirus rămâne la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană, relatează AFP. Până luni, 10 octombrie 2021, rata vaccinării a ajuns la 47,86%, imunizare completă, potrivit ourworldindata.org, adică peste 970.000 de persoane dintr-o populație de aproape 2 milioane.
Conform noilor reguli, masca sanitară devine obligatorie în toate clădirile deschise publicului, iar orice angajat din sectorul de stat va trebui să fie vaccinat până pe 15 noiembrie.

Persoanele care nu sunt vaccinate nu vor putea intra în supermarketuri şi numai magazinele considerate esenţiale vor fi deschise în weekend.

Toţi cetăţenii letoni sunt încurajaţi să lucreze în regim de telemuncă, dacă acest lucru este posibil.

„Vă rog să evitaţi adunările, să nu faceţi vizite şi să reduceţi contactele”, a scris premierul Krisjanis Karins pe Twitter, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Spitalele din Letonia sunt deja copleşite de numărul mare de pacienţi cu COVID.

„Suntem obligaţi să refuzăm alţi pacienţi cu diagnostice care nu le pun viaţa în pericol. Echipajele medicale de urgenţă nu pot răspunde la toate apelurile”, a declarat anterior Karlis Racenis, preşedintele unei asociaţii de tineri medici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Doar 48% dintre letoni sunt vaccinaţi cu schemă completă – una dintre cele mai slabe rate de vaccinare din Uniunea Europeană după Croaţia - 43%, cu ambele doze, România, cu aproape 30% cu ambele doze, Bulgaria - 16% cu ambele doze, potrivit datelor ourworldindata.org.