MENIU

Decizia DIICOT în dosarul ”Balena Albastră”: Sinuciderile nu au legătură cu jocul

<p>Controversatul joc "BALENA ALBASTRĂ" nu ar avea legătură cu sinuciderile din Rom&acirc;nia</p>

Decizia DIICOT în dosarul sinuciderilor despre care s-a presupus că ar fi fost provocate de „Balena Albastră”, în România, este surprinzătoare. Potrivit unei ordonanţe emise la 1 februarie, s-a decis clasarea celor zece cazuri anchetate, cinci dosare de sinucideri şi alte cinci de copii români care s-au rănit singuri.

Procurorii spun că nu au găsit dovezi care să indice că sinuciderile au fost provocate de faptul că intraseră în celebrul joc Balena Albastră.

„Concluziile anchetei sunt în sensul că jocul „Balena Albastră” a cunoscut o amploare nejustificat de mare, generată de speculaţiile şi informaţiile furnizate de mass-media care, din dorinţa de a avertiza asupra pericolelor la care se expun minorii în mediul on line, a escaladat cazuistica, generând o adevărată psihoză în rândul adulţilor. În ceea ce-i priveşte pe minori, s-a constatat că informaţiile în cascadă despre existenţa unui joc potenţial letal, care ar fi făcut numeroase victime, câteva ajungând chiar să-şi ia viaţa a constituit doar o sursă inepuizabilă de căutări febrile, necesare pentru a alimenta curiozitatea specifică vârstei.

Este adevărat însă că marea majoritate a „curioşilor” se încadrează într-un tipar anume: copii ce provin din familii destrămate, cu părinţi divorţaţi, ori plecaţi la muncă în străinătate, aflaţi în grija bunicilor sau a unor străini, copii cu probleme preexistente care au căzut victime ale unor persoane, la fel de provocate de implicarea într-un joc perfid, care urmăreau însă producerea unor satisfacţii meschine, de cele mai multe ori cu conotaţii pornografice.

Cele mai multe însă dintre cazurile cercetate au vizat minori care şi-au provocat în special răni superficiale din dorinţa de a epata, imitând ceea ce vedeau la alţii ori ceea ce îşi imaginau că presupunea participarea la jocul Balena Albastră”, se arată în ordonanţa DIICOT, potrivit Agerpres.

Isterie în România

Jocul "Balena Albastră", al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenţia autorităţilor din România anul trecut. După ce în alte state jocul a făcut victime, poliţiştii au demarat o campanie de prevenire. "Prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale" este mesajul campaniei demarate de Poliţia Română pornind de la jocul "Balena Albastră", în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea şi chiar suicidul. Autorităţile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.

"Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un “custode” sau “mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web",explică reprezentanţii Poliţiei Române.

Gabriela Firea și Carmen Dan, campanie la școală

Pentru că campania polițiștilor nu era suficientă, au intrat în scenă primarul Capitalei, gabriela Firea, și ministrul de Interne, Carmen Dan.

În cadrul unui eveniment la care au participat, printre alții, și cântărețul CRBL, cele două le-au explicat copiilor de la școala 164 din Drumul Taberei, pericolele acestui joc. 

"Nu este cool sa joci jocuri periculoase pe internet, cool e să mancam sanatos, sa facem sport, sa mergeti la teatru", le-a spus Gabriela Firea copiilor.

„Cred că trebuie să avem o acțiune proactivă, să acționăm înainte de a se întâmpla o tragedie în Capitală sau în țară. Autoritățile trebuie să colaboreze cu profesorii, părinții și elevii pentru a-i informa că nu e modern și cool să acceseze jocuri periculoase, ci e mult mai important pentru sănătatea și viața lor dacă fac sport, merg la teatru, la concerte”, a spus Gabriela Firea.

Mai multe articole despre:
sinucideri balena albastra