MENIU

Cresc impozitele pe locuință. Cum se va schimba sistemul de taxare din ianuarie 2016

După Noul Cod Fiscal, primarii pot crește foarte mult impozitele pe locuinţe. Mai exact, de la 1 ianuarie 2016 se schimbă radical sistemul de taxare. Iar cele mai afectate vor fi persoanele fizice care deţin clădiri folosite în scop economic. Acestea vor plăti cel puţin dublu decât în prezent sau chiar şi de douăzeci de ori mai mult.

Primăriile trebuiau ca până pe 7 noiembrie să facă public nivelul taxelor locale aplicate în 2016. Pe această bază, mai mulţi specialişti au întocmit un studiu ce arată că în Turda şi Tecuci primarii au impus cele mai mari creşteri de impozite pe locuinţele persoanelor fizice, 275% respectiv 150%. Și în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi şi Câmpina sunt majorări mari, pentru cei care și-au stabilit sediul firmei acasă. 

Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2016 casele dumneavoastră se dilată peste noapte, peste Revelion. Noul Cod Fiscal permite autorităţilor publice locale o cotă adiţională ce poate să ajungă la 50%.

Mai exact, de anul viitor, valoarea unui metru pătrat creşte de la 935 de lei la 1.000 de lei. Asta înseamnă o majorare de aproape 7%.

În plus, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, impozitul pe locuinţe nu se mai plătește în funcţie de deţinătorul clădirii, respectiv persoană fizică sau juridică, ci în funcţie de scop.

Dacă o persoană foloseşte o clădire drept locuință, va plăti un impoyit între 0,08% şi 0,2%. Dacă o folosește în scop economic, sediu PFA, firmă sau cabinet, cota variază între 0,2 şi 1,3%. Dar, cu o condiţie: clădirea să fie construită, cumpărată sau reevaluată în ultimii cinci ani. Altfel, procentul ajunge la 2% din valoarea imobilului.

Să luăm şi un exemplu. Un apartament de 100 de metri pătraţi în care funcționează o firmă.

”Plecând de la formula veche de 0,1% avem un preţ de 291 de lei impozitul pe clădire. dacă trecem revelionul şi ajungem în anul 2016 şi aplicăm noile formule standard valoarea va creşte undeva la 360 de lei. Deci, practic, se măreşte pentru acceaşi locuinţă cu 25% impozitul”, a declarat expoertul contabil Robert Croitoru, la Realitatea TV.

Cum era de așteptat, nici micii întreprinzători nu sunt de acord cu majorările de impozit.

 

 

Mai multe articole despre:
Case imobiliare noul cod fiscal impozit pe locuinte