MENIU

De ce boală poți să suferi, dacă ți se face des pielea de găină

Afară e un frig de îngheață pietrele, ai auzit o melodie emoționantă, iubitul tău îți susură tandru la ureche, sau, dimpotrivă, te uiți la un film horror care îți taie răsuflarea: toate aceste episoade te pot lăsa, între altele, cu ceea ce numim în mod popular „piele de găină”.

Dar dacă pielea ta e permanent afectată de acest fenomen, fără legătură cu frigul sau emoțiile puternice? Atunci este posibil ca organismul să îți comunice fapte mult mai alarmante. Descoperă ce vrea să îți spună, în rândurile de mai jos!

De ce ți se face pielea de găină

Ne sperie puțin să descoperim că pielea noastră a căpătat textura celei de găină, atunci când bunica îi smulgea penele, dar nu ne îngrijorăm, pentru că știm că e vorba de un fenomen comun. Purtând numele medical de Cutis anserina (pe care îl preferăm totuși denumirii populare), ceea ce experimentăm este o reacție a sistemului simpatetic, care răspunde fie la stimuli externi (frigul, de exemplu), fie la stimuli interni (emoțiile puternice sau senzația de excitare). Practic, pielea de găină este „opera” unor mușchi micuți, numiți arrectores pilorum care, la impulsuri primite de la sistemul nervos, se contractă și determină astfel înălțarea foliculilor de păr.

Reacția este prezentă și pe suprafețele corporale lipsite de păr și, așa cum te așteptai, nu poate fi auto-declanșată, fiind un răspuns automat al organismului. Specialiștii consideră că originea acestui fenomen datează din perioada preistorică, atunci când corpul era acoperit de păr: contractându-se la impactul cu frigul, mușchii încercau să rețină căldura în apropierea pielii. Cu toate acestea, după ce umanitatea a evoluat, iar pilozitatea corporală a devenit un dușman, pielea de găină și-a pierdut orice utilitate.

Mai multe pe divahair.ro. 

Mai multe articole despre:
boală piele de găină