MENIU

De ce are vinul roşu mai multe beneficii pentru sănătate decât cel alb?

<p>De ce are vinul roşu mai multe beneficii pentru sănătate dec&acirc;t cel alb?</p>

Se spune că un pahar cu vin roșu la masă este "sfânt". "Consumul moderat ajută la prevenirea bolilor de inimă și îmbunătățește sistemul imunitar", spune expertul în nutriție Rubén Bravo. Vinul conține o mare cantitate de minerale, precum potasiul, calciul sau magneziul, și vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 și B6, iar într-o mai mică măsură, acid folic, vitamina B12 și vitamina C.

Vinul prezintă și alte avantaje. '"Este bogat în resveratrol, cu dovedite proprietăți antioxidante", adaugă expertul. Potrivit British Medical Journal (BMJ), cantitatea recomandabilă este de un pahar de vin pe zi (5 mg de alcool).

Există numeroase studii despre posibilele beneficii ale vinului în ceea ce privește sănătatea omului, dar problema "nu este atât de simplă", afirmă cardiologul Esteban López de Sá de la "Hospital Universitario La Paz" din Madrid. "Astfel de studii nu se pot face la fel ca atunci când se testează, de exemplu, un medicament. Sunt mai degrabă asocieri: se poate spune că exista un risc mai mic de a suferi de boli coronariene precum angina pectorală sau infarctul miocardic în cazul pacienților care consumau acea cantitate moderată de vin roșu. Aceasta nu înseamnă însă că noi, medicii, îl vom recomanda pe rețetă și cu atât mai puțin cuiva care nu are obiceiul de a consuma vin. Trebuie să spunem, de asemenea, că, de exemplu, consumul lui nu ar fi recomandat pentru o persoană cu insuficiență cardiacă", potrivit Agerpres.

De ce se recomandă mai mult vinul roșu decât cel alb? Secretul este în pielița boabelor de struguri din care se face vinul, pentru că în ea se află acele substanțe benefice. "Principala diferență în ceea ce privește elaborarea vinurilor roșii și albe constă în faptul că vinul alb se face pur și simplu prin strivirea strugurilor albi pentru a se obține un lichid (mustul alb) care apoi fermentează singur până se transformă în vin", explică Rafael Somonte, enolog și director tehnic la cramele 'Dominio de Tares' din provincia León (nord-vestul Spaniei). "La elaborarea vinului roșu, pielița strugurilor roșii, cu înaltul ei conținut de polifenoli (cu proprietăți antioxidante), se macerează împreună cu mustul timp de circa 20 de zile". Vinul roșu fermentează în contact cu tescovina (ceea ce rămâne după stoarcerea strugurilor) și, astfel, pigmenții și diferitele elemente benefice din pieliță trec în vin.

Cantitatea substanțelor antioxidante este mai mare în vinul roșu decât în vinul alb, subliniază Vanesa León, nutriționist în cadrul Asociației de dieteticieni nutriționiști din Madrid ("Asociación de Dietistas Nutricionistas de Madrid", ADDINMA). În cazul vinului roșu, se menține pielița strugurilor, unde se află cea mai mare cantitate de antioxidanți, precum celebrul resveratrol, care a trezit un mare interes științific. Aceste substanțe au capacitatea de a reduce oxidarea unor grăsimi care circulă în sânge, precum colesterolul LDL (colesterolul rău), și de a evita astfel lipirea de pereții arterelor. Resveratrolul are o activitate antioxidantă, adică previne îmbătrânirea prematură a celulelor organismului. Totuși, pentru a se obține acest beneficiu ar trebui să se ingereze o cantitate de vin mult mai mare decât cea recomandată, fapt pentru care industria a realizat deja diverse preparate cu resveratrol în doze mai mari decât cele prezente în vin, explică nutriționistul.

Mai multe articole despre:
sănătate vin roşu vin alb