MENIU

De ce a fost condamnată Alina Bica la 3 ani și 6 luni de închisoare? Motivarea instanței supreme

<p>Alina Bica</p>

Magistraţii instanţei supreme au motivat condamnarea la trei ani şi şase luni cu executare pentru fostul procuror-şef DIICOT Alina Bica acuzată de favorizarea făptuitorului, prin faptul că aceasta "a adus înfăptuirea justiţiei într-o stare de pericol", precizând că nu e la primul conflict cu legea.

"Din perspectivă subiectivă, inculpata Bica Alina Mihaela a acţionat cu intenţie calificată prin scop, probele administrate în cauză dovedind că şi-a dat seama şi a dorit să dea ajutor inculpatului Sima Horia, a căruit activitate era cercetată în dosarul nr. 335DP2012 al DIICOT - Structura Centrală prevăzând că prin faptele sale creează o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei", se arată în motivarea magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, scrie Mediafax.

Judecătorii spun că Alina Bica s-a folosit de funcţia pe care a avut-o, respectiv cea de procuror-şef DIICOT, pentru a-l ajuta pe afaceristul Horia Simu, nefiind prima dată când se află "în conflict cu legea penală".

"Gradul de pericol social ridicat al activităţii infracţionale desfăşurate de inculpata Bica Alina Mihaela este reliefat de tipul relaţiilor sociale vătămate referitoare la înfăptuirea justiţiei, precum şi de împrejurarea că inculpata s-a folosit de calitatea de procuror-şef al DIICOT şi a întreprins acţiuni de sprijin a inculpatului Simu Horia, a cărui activitate era cercetată într-un dosar penal, acţiuni apte să împiedice tragerea la răspundere penală a acestuia, existând contradicţii flagrante între exigenţele legale de conduită pe care le presupune funcţia de procuror şi comportamentul concret manifestat de inculpată. Deşi fără antecedente penale, inculpaţii nu sunt la primul conflict cu legea penală, fiind cercetaţi în alte cauze penale , aflate în diferite stadii procesuale", mai arată instanţa.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o, pe 26 ianuarie 2017, pe Alina Bica, fostul procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului, încadrarea juridică fiind schimbată din luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu în favorizarea făptuitorului. 

Mai multe articole despre:
închisoare condamnare Alina Bica