MENIU

Daniel Zamfir: Legea dării în plată trebuie să fie una dreaptă, nu o măsură socială

<p>Daniel Zamfir</p>

Daniel Zamfir, deputat PNL, unul dintre inițiatorii legii privind darea în plată, a afirmat în cadrul emisiunii Newsroom de la Realitatea TV că şi-a dorit că această iniţiativă legislativă să fie una dreaptă, nu o măsură socială, şi că dacă o bancă a acordat un credit extrem de mare trebuia înainte să verifice cui acordă acel credit şi dacă este viabil. Pe de altă parte, Dan Pascariu, preşedinte Consiliul de Supraveghere UniCredit Bank România, spune că dacă legea trece în forma actuală va fi respinsă pe chestiunea retroactivităţii, la Curtea Constituţională.

"Dacă banca a dat un credit, de un milioane, două milioane, trei milioane, pe persoană fizică, persoana a avut un dosar la bancă şi erau necesare verifice dacă este viabil creditul, dacă omul are de unde să ramburseze creditul, dacă a adus garanţie", a explicat acesta.

Legat de aceste credite foarte mari, Dan Pascariu, preşedinte Consiliul de Supraveghere UniCredit Bank România, a spus că din câte îşi aduce aminte fratele lui Daniel Zamfir şi avocatul Piperea au luat un credit de câteva sute de mii de euro şi că domnul Piperea a spus că are un venit de 50.000 de euro pe lună şi că poate plăti o rată de 5.000 de euro.

"La un credit de un 1 milion de euro pe 20 de ani rata lunară este de 6.000 de euro pe lună. În ţara asta sunt mii de oameni care îşi pot permite să plătească", a completat Dan Pascariu, adăugând că este vorba de consultanţi, avocaţi, investitori.

"M-a surprins să sunt doar 24 de persoane care au credite de peste 1 milion de euro", a mai spus acesta.

Întrebat care este legătura dintre aceste credite mari şi Legea dării în plată, reprezentantul UniCredit a afirmat că aceasta nu trebuie să se refere la persoanele avute, cu bani, ci persoanelor care au nevoie.

Daniel Zamfir a mai spus că Legea dării în plată nu trebuie să fie discriminatorie. Acesta a explicat că dacă se stabileşte un plafon, de exemplu, la 150.000 de euro, ce se va întâmpla cu o persoană care are un credit de 155.000 de euro?

Legat de faptul că băncile ar putea creşte avansul cerut pentru credite imobiliare, Dan Pascariu a explicat că dacă va trece în forma actuală va fi respinsă pe chestiunea retroactivităţii la Curtea Constituţională. "Dacă nu există un plafon, o limită, o condiţionalitate înseamnă din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al băncilor că o asemenea lege nu îşi atinge scopul pentru care am crezut că a fost dată", a mai spus preşedinte Consiliul de Supraveghere UniCredit Bank România, adăugând că băncile vor fi nevoite să se replieze.

"Pot să mărească substanţial avansurilor, fapt care va afecta numărul celor care vor putea să ia un credit ipotecar. De închis prăvălia nu se pune problema", a completat acesta, precizând că numărul creditelor ipotecare în bilanţurile băncilor nu este atât de mare.

Unul dintre iniţiatorii Legii dării în plata, Daniel Zamfir, a declarat că oamenii nu mai au încredere în bănci pentru că bancherii îi consideră nişte cifre. "În momentul în care un om nu îşi mai poate plăti rata la bancă şi i-a fost executată casa, îl lăsaţi dator de viaţă", a precizat acesta.