MENIU

Dan Adamescu, milionarul care deținea multe din simbolurile economiei lui Ceaușescu

<p>Dan Adamescu</p>

Controversatul om de afaceri Dan Adamescu a murit în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 68 de ani, într-un spital privat din Capitală, unde era internat sub pază. Acesta a deținut de-a lungul timpului pachete semnificative de acțiuni la Astra Asigurări, Unirea Shopping Center, hotelurile Intercontinental și Rex, clubul de fotbal Oțelul Galați și cotidianul România Liberă.

În urma omului de afaceri rămân mai multe semne de întrebare, dar și afaceri de zeci de milioane de euro. Unele au rezistat după ce Adamescu a intrat în atenția procurorilor DNA, iar altele s-au năruit. Dan Adamescu a ajuns să controleze mai multe simboluri ale fostei economii ceaușiste, scrie NewMoney.ro.

Unul dintre acestea este Astra Asigurări, care a apărut în 1990, după divizarea fostului monopol de stat ADAS (Administrația Asigurărilor de Stat) în Astra și Asirom. Compania Astra a fost mulți ani liderul pieței de asigurări din România, însă în august 2015 aceasta a intrat în faliment pentru că nu a reușit să respecte termenul pentru majorarea capitalului social.

Un alt simbol al economiei ceaușite, magazinul Unirea, a fost preluat de Adamescu în anii `90 prin compania The Nova Group care a ajuns să dețină 74,16% din acțiuni. Dan Adamescu mai deținea și un pachet de 30% din acțiuni la Hotelul Intercontinental, unul din simbolurile Capitalei, alături de Ateneul Român. 

Totodată, România Liberă este una dintre cele mai vechi investiții ale lui Adamescu, ziarul fiind cumpărat de omul de afaceri în urmă cu aproape 13 ani.

 

Mai multe articole despre:
Ceauşescu milionar Dan Adamescu