MENIU

Cum trebuie mâncate seminţele şi nuciferele pentru a nu te îngrăşa

<p>Zece alimente care reduc pofta de m&acirc;ncare</p>

Seminţele şi nuciferele sunt recunoscute drept alimente extraordinar de benefice pentru sănătate: reduc riscul de boli cardiovasculare, reduc colesterolul, reglează tranzitul intestinal, previn mărirea prostatei (în special seminţele de dovleac), promovează sănătatea pielii şi articulaţiilor şi chiar au efect antidepresiv - seminţele de in, datorită conţinutului mare de acizi graşi omega 3.

Cantitatea mare de grăsimi şi fibre face ca senzaţia de saţietate să fie mai mare decât în cazul altor "gustări". Sunt bune aproape toate, doar să le consumaţi crude - fac exepţie arahidele (alunele de pământ), care conţin o toxină şi care ar trebui evitate.

Cumpără o dată pe lună din toate şi fă-ţi mix-uri. Le poţi ţine acasă în cantităţi mici la îndemână, în punguliţe de plastic (pentru drum). Cantităţile mari păstreaza-le în frigider.

Cele prăjite au câteva dezavantaje: multe enzime şi vitamine sunt distruse. Grăsimile sunt oxidate (creşte cantitatea de substanţe cancerigene). Adaosul de sare pune un stres inutil pe rinichi şi poate duce la retenţia de apă şi hipertensiune. Prin prăjire, carbohidraţii capătă un indice glicemic mai mare, crescând riscul de a fi depuşi sub formă de grăsime.

Doza zilnică

Potrivit nutriţionistului Cristian Mărgărit, un pumn conţine 50-70g, suficient pentru o gustare, dacă sunt mestecate bine. Este esenţial să le mestecăm bine. Pe de o parte procesul de digestie (chiar şi al grăsimilor) începe în gură sub acţiunea enzimelor din salivă.

Asta va face ca stresul asupra ficatului şi sistemului digestiv, în general, să fie mai mic. Pe de altă parte, mâncând lent, starea de saţietate va fi percepută de creier după ce ai mâncat mai puţine calorii, faţă de situaţia când mănânci repede.

Mai ales la început, dacă ai urmat în trecut regimuri fără grăsimi, cantitatea trebuie să fie minimă, crescând uşor, în timp, după cum le tolerezi, scrie bzi.ro.

Când se pot mânca

Având în vedere că sunt uşor de transportat, depozitat sunt excelente atunci când nu poţi avea parte de o masă normală: la serviciu, când eşti în trafic. Se conservă bine, chiar şi la temperatura camerei, cu condiţia să fie ţinute departe de umiditate şi lumina.

Mai multe articole despre:
seminţe nuci