MENIU

Cum ştii dacă ai deficit de proteine. Nu ignora aceste semne!

Deficienţa de proteine este o problemă din ce în ce mai des întâlnită în ziua de azi. Aceasta este cauzată de dietele alimentare care nu conţin îndeajuns de multe legume dar pentru că mulţi preferă mâncatul la fast food, în detrimentul meselor gătite acasă.

De ce sunt atât de importante proteinele? Pentru că ele intră în componenţa organelor, a musculaturii, a celulelor şi a fluidelor din organism. Află, aşadar, care sunt semnele deficienţei de proteine:

Senzaţia constantă de foame şi poftele 

Poftele constante pentru alimentele de bază non-nutritive (carbohidraţi, dulciuri, cofeina, ciocolata, bomboane, produse de patiserie sau chips-uri) scot în evidenţă instabilitatea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, nu toată lumea cu pofte are deficit de proteine, dar este demonstrat ştiinţific faptul că deficitul de proteine şi zahărul instabil din sânge se află în strânsă legătură.

Dureri de muşchi sau articulaţii

Organismul stochează o mare parte din rezervele sale de proteine în lichidul sinovial din jurul articulaţiilor, care urmează să fie folosite pentru a reconstrui muşchii şi articulaţiile după efort fizic intens. Atunci când una dintre proteine este cu deficit, din această rezervă se înlocuieşte respectiva proteină. Ca urmare, articulaţiile devin rigide şi muşchii se contractă. Acest tip de durere nu răspunde la îngriirea standard musculoscheletală, asemenea durerilor obişnuite care se tratează astfel.

De asemenea, simptomele deficienţei severe de proteine sunt următoarele:subţierea firelor de păr sau căderea părului, alergii, piele uscată, oboseală cronică, vindecări lente, dureri de cap, stări de greaţă, leşin, depresie sau anxietate.

Sursa: csid.ro