MENIU

Cum să te hidratezi corect cu apă minerală în timpul caniculei

Este vreme caniculara si nevoia de hidratare corecta este resimtita mai intens. Este bine stiut faptul ca apa constituie 50-60 % din masa noastra corporala. In decursul a 24 de ore, organismul consuma peste 200 ml de apa numai pentru procesul de respiratie. Prin transpiratie si diureza se pierd totusi cele mai insemnate cantitati de apa si electroliti din organism si ca atare, ceea ce pierdem trebuie sa si inlocuim. Altfel, exista riscul deshidratarii manifestata prin: senzatie de sete, buze si limba uscata, lipsa de energie, apatie, crampe musculare. 

Asadar, este esential sa se anticipeze si sa se inlocuiasca constant pierderile de lichide prin aport de alimente si lichide care sa contina suficienta apa si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc) pentru a se mentine starea de echilibru (homeostazie) a organismului. Aportul de electroliti este esential pentru o mare varietate de functii biologice, astfel ca in special sodiul si potasiul, prin intermediul sistemului ATP-azic participa activ la transportul multor substante si la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului.

Inlocuirea sarurilor pierdute prin transpiratie trebuie facuta natural si o solutie practica si economica este apa minerala naturala.
Toate apele minerale par la fel, dar fiecare are propriul gust, depinzând de structura geologică a zăcământului, cu compoziție minerală diversă. O caracteristică importantă, precizată pe etichetă, este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezintă cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius.
În funcție de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale naturale:
A. Foarte slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
B. Ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec)
C. Puternic mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.

In afara beneficiului hidratarii complete, studiile efectuate de-a lungul timpului au concluzionat in mod constant ca apa minerala naturala poate ajuta activitatea intestinala, datorita stimularii gastrice determinata de ionii bicarbonat. Aceste ape bogate in ioni bicarbonat, care sunt de fapt un amestec de saruri minerale care pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de grasimi circulante din organism. In plus, bicarbonatii din apa minerala naturala au indicatii demonstrate clinic in drenajul biliar si in metabolismul colesterolului.
In decursul studiilor facute s-a constat ca aportul de apa minerala naturala, bogata in sodiu nu a modificat nivelul tensiunii arteriale al subiectilor. Acest lucru a fost explicat prin actiunea ionilor bicarbonat asupra efectelor negative ale sodiului. Prezenta potasiului si magneziului, cu rol de protectie la nivel cardiovascular, in compozitia acestor ape ajuta la inhibarea efectelor sodiului.
Intr-o serie de studii clinice s-a observat si o scadere marcata a concentratiei glucozei serice a jeun. Aceasta reducere indica raportul dintre metabolismul lipidelor si glucoza, ceea ce sugereaza ca un consum de apa bogata in saruri bicarbonate poate juca un rol benefic in prevenirea bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.

Asadar mai ales in plina vara, un pahar cu apa minerala naturala carbogazoasa simpla sau in care se adauga si zeama proaspata de lamaie, frunze de menta si o picatura de stevia ne hidrateaza, ne racoreste si ne mentine sanatosi.

Conferentiar Dr. Lygia Alexandrescu, Nutritionist Acreditat CIO


Bibliografie
1. Post-exercise rehydration in man: effects of volume consumed and sodium content of ingested fluids. Med. Sci. Sports Exer. In Press. Shirreffs, S.M., A.J. Taylor, J.B. Leiper, and R.J. Maughan (1996).

2. A Sodium-Rich Carbonated Mineral Water Reduces Cardiovascular Risk in Postmenopausal Women, J. Nutr. May 1, 2004 vol. 134 no. 5 1058-1063

3. Carbonated beverages and urinary calcium excretion, Am J Clin Nutr September 2001 vol. 74 no. 3 343-347

4. Reduction of cardiovascular risk by a sodium bicarbonated mineral water in moderately hypercholesterolemic young adults, Ana M Pérez-Granados, Department of Metabolism and Nutrition, Instituto del Frío, Institute of Food Science and Technology and Nutrition (ICTAN), Spanish National Research Council (CSIC), Madrid.

5. Effect of a high bicarbonate mineral water on fasting and postprandial lipemia in moderately hypercholesterolemic subjects: a pilot study, Lipids Health Dis. 2013 Jul 18;12:105, 10.1186/1476-511X-12-105.

6. Cross-over study of the influence of bicarbonate-rich mineral water on urinary composition in comparison with sodium potassium citrate in healthy male subjects.
[2] Kessler T, Hesse , Br J Nutr 2000;84:865-871.

7. Effects of a bicarbonate alkaline mineral water on gastric functions and functional dyspepsia: a preclinical and clinical study. Bertoni M, Oliveri F, Manghetti M, Boccolini E, Bellomini M, Blandizzi C, et al. Pharmacol Res 2002;46:525–31.

8. Increased bile acid excretion and reduction of serum cholesterol after crenotherapy with salt-rich mineral water. Aging (Milano) 1999;11(4):273-6.Schoppen S, Pérez-Granados AM, Carbajal A
9. Sodium-bicarbonated mineral water decreases aldosterone levels without affecting urinary excretion of bone minerals. Int J Food Sci Nutr 2008; 59(4):347-55.

Mai multe articole despre:
canicula apă minerală hidratare