MENIU

Cum putem să schimbăm obiceiul ghiftuielii de Sărbători: pas cu pas

Românii s-au repezit in hipermarket sa-si refaca stocurile de alimente, din care o treime, o spun statisticile, foarte probabil se vor strica in frigider. Cu totii recunoastem ca avem acest obicei prost, si poate este bine sa incepem sa il schimbam. 

Nu este doar mai ieftin să avem alte obisnuinte alimentare, dar este in interesul sanatatii noastre. Minunile nu se intampla peste noapte, deci sa o luam pas cu pas. Primul poate fi sa reducem portiile. Pana la revelion, cand ne asteapta din nou mese imbelsugate, nu ne costa nimic, decat putina vointa, sa renuntam la jumatate de portie. Ne va fi mai usor daca bem un pahar de apa inainte de masa, care ne va taia din pofta de mancare.

Totodata, la o ora dupa o masa principala putem consuma cateva fructe. Ele vor furniza energie organismului, deci necesitatile sale de hrana vor scadea. Daca avem obiceiul sa luam trei mese pe zi, poate n-ar strica sa transformam una dintre ele intr-un galop de sanatate cu cateva legume la gratar, peste care stoarcem o lamaie si taiem verdeata.

 

Sa nu uitam de ardeiul iute! Accelereaza metabolismul, topeste grasimile si scade tensiunea arteriala. Ardeiul iute poate insoti orice aliment, cu exceptia dulciurilor traditionale. Daca am ajuns la ele, aflati un adevar: zaharul creste pofta de mancare, mai ales cel alb, rafinat. Si daca tot mancam mai mult, miscarea devine obligatorie.

O plimbare de o jumatate de ora pe zi, daca se poate dupa o masa copioasa, este o veste buna nu doar pentru colaceii de grasime, dar si pentru creier. Aerul curat ajuta rețelele neurale, ne scapa de agitatie, irascibilitate, anxietate si depresie. Iar daca noua, ca adulti, ne este imposibil sa ne mobilizam sa ne schimbam regimul nesanatos de viata, poate putem macar sa ne ferim copiii de aceeasi greseala.

Desi copiii, mai ales cei mici, isi imita printii, ei vor intelege, daca li se repeta destul de des, daca le spunem "tu sa nu faci ca mine".

Copiii pot invata ca alimentele nu sunt un scop in viata, ci un mijloc, precum si ca fructele si legumele ii fac destepti. Ca sa ne creada, le putem arata pe internet exemple de persoane grav bolnave deoarece au ignorat cel mai frumos dar pe care l-au primit: viața.

Mai multe articole despre:
fresh refresh