MENIU

Cum pot circula libere persoanele carantinate: Poliția nu are cum să intre peste oameni în casă

Cum pot circula libere persoanele carantinate / Foto: Profi Media

Pentru ca poliția să meargă să verifice dacă o persoană este sau nu în carantină sau izolare, trebuie să primească o înștiințare de la DSP, asta după ce persoana respectivă a fost înștiințată despre acest demers. Însă această hârtie vine de multe ori cu doar câteva zile înainte ca persoana respectivă să iasă din izolare. Iar dacă nu este controlată, poate să facă ce dorește.

Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol, a exemplificat procedura greoaie referindu-se chiar la un caz din Poliție. 

"Vă pot spune că am avut situații zilele trecute când unul dintre colegi a fost confirmat cu COVID 19, a trimis rezultatul șefului său însă nu i-a fost trimisă decizia de izolare nici la 7 zile după ce el știa că este bolnav. Deja au apărut probleme privind trimiterea listei cu pontajul, cu prezența la program și l-au trecut absent nemotivat și au declanșat cercetarea disciplinară împotriva lui. Anchetele epidemiologice merg foarte greu, sunt foarte mulți bolnavi și deja putem vorbi despre situații în care decizia de carantinare ajunge la bolnav la 10 sau 12 zile, cu doar câteva zile înainte să expire. Iar în acel interval de timp, în care el nu primește decizia de carantinare, nu-l oprește nimeni să circule liber", a explicat polițistul.

Poliția nu poate intra într-o locuință doar să verifice dacă o persoană care trebuie să stea în izolare este prezentă la o petrecere.

"Nu are niciun fel de pârghie legală. Dacă nu deschide proprietarul ușa, polițistul nu poate intra. Doar în cazul în care există date și indicii certe că o persoană este infectată confirmată și se află la o petrecere, polițiștii, aflați în fața unei infracțiuni de zădărnicirea combaterii bolilor, ar putea sparge ușa. Însă de cele mai multe ori, polițiștii bat frumos la ușă, în speranța că proprietarul va deschide", a mai spus Andreica.